Не прекалявай с планка! Колко време и колко пъти е добре да го правим

20412
Не прекалявай с планка! Колко време и колко пъти е добре да го правим
Снимка: iStock/Guliver

Популярното упражнение за стягане на мускулите на цялото тяло, наречено планк, е ефикасно за основата на торса. То помага за стягане на коремните мускули, гърба, бедрата, таза и дупето. При наличие на слабо, отпуснато ядро, е много по-вероятно редовно да се оплаква от болки в гърба, врата, раменете, кръста. Появяват се и чести болки в бедрата и коленете. Точно в този случай планк е точното упражнение за справяне с тези проблеми.

Съществуват множество препоръки за това как и колко дълго да се изпълнява това упражнение. Много практикуващи ги допускат грешката и прекаляват с продължителността на планка. Това не само, че не е полезно за здравето, но може и да нанесе доста щети на практикуващия.

Отлагането на упражнения стресира психиката ни - как да го избегнем

Има своеобразна епидемия, едновременно с глобалната пандемия. Парадоксът на упражненията при стреса е подкрепен от проучване от април 2...

Според експертите, стоенето в поза планк за 60 секунди три пъти в седмицата е оптималният вариант за всеки. Това ще ви съдейства за намаляване на болките в тялото, за стягане на мускулите и в същото време за предпазване от предозиране с това упражнение.

Съществува едно важно условия. Нужно е да сте в отлична форма за да можете да се задържите в поза планк за 1 минута. Ако ви е невъзможно да издържите толкова, не се насилвайте  в никакъв случай, защото ще си навлечете някоя травма. Изпълнението на планк изисква по-продължителна практика.

За да не нараните гръбнака и кръста си, също така и част от носещите стави, нужно е да заемете правилната поза за  практикувате планк. Неправилната поза при планк, като спускане на бедрата надолу, може да причини неприятни болки в гърба и кръста, твърдят експерти. Добре е да имате наблизо огледало, за да следите позата на тялото си. То трябва да е в напълно права линия от главата до глезените без да се допускат дори минимални отклонения.

Можете да започнете, лягайки с лице надолу и предмишници, легнали напълно върху постелката. Нека краката ви да са изпънати назад като пръстите ви бъдат опрени в постелката. Надигнете се от постелката възможно най-бавно и внимателно.

За промяната, постоянството, прогреса и пречките по пътя (ВИДЕО)

Как да имаш планове за каквото и да било, щом не е ясно утре какво ще се случи? Парадоксално, но опитът показва, че при толкова драс...

Трябва да са ангажирани предимно коремните ви мускули. Можете да използвате лактите си за опора или дланите, ако ви е по-удобно. Което и да изберете,  тялото трябва да е в права линия. Не позволявайте на бедрата ви да се изместват нагоре или надолу.

Бъдете максимално съсредоточени върху продължителността на упражнението. Трудно ще започнете с 60 секунди. Надграждайте  с по няколко секунди всеки път. Важно е и да дишате правилно, когато изпълнявате упражнението. Мускулите имат нужда от кислород, за да могат да издържат и да функционират правилно. Не допускайте грешката да задържате дъха си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com