Как да омекне кожата на сланината – този лесен трик е вашето решение

26720
Как да омекне кожата на сланината – този лесен трик е вашето решение
Снимка: iStock

Традицията да се отглеждат прасета за покриване на личните нужди от месо и сланина все още е запазена в редица села в България. В противовес с общественото мнение свинското месо и дори сланината са ценни за здравето и съдържат множество полезни витамини и минерали, аминокиселини, органични киселини и архидонова киселина, която трудно можем да си набавим, а е ценна за здравето на сърдечно-съдовата система. За да приготвите домашна сланина и да се насладите не само на ползите от консумацията ѝ, а и на вкусовите ѝ качества, важно е да знаете как да омекне кожата на сланината, както и други трикове и съвети, свързани с приготвянето ѝ.

Колко дни трябва да се държи сланината в сол, за да стане вкусна и крехка

Как да омекне кожата на сланината?

Грижата за кожата на сланината, за да се съхрани мека, е основна при приготвянето на сланина в домашни условия. Важни са осоляването, налагането, съхранението, подправянето. Въпросът как да омекне кожата на сланината обаче си остава на едно от челните места. За да омекне кожата ѝ и да е готова за консумация, следва да почистите сланината, да я изкиснете за една нощ в студена вода, след което да я наредите парче върху парче в подходящ съд, като между отделните редове ръсите и покривате щедро със сол. Последният ред сол следва да е най-отгоре на съда, да покрива всичко и да е не по-малък от 2 см. След около 2 седмици, през които сланината трябва да остане така, за да поеме солта, следва да напълните съда със студена вода, която е важно и да е преварена. Така деликатесът следва да остане за още 2 седмици, с което се решава проблемът с кожата на сланината. Не пропускайте да затворите капака и да затиснете съда, както и най-горното парче вкусотия с нещо тежко, за да не изплува сланината над разтвора, което ще е пагубно за нея.

Приготвянето на сланината в домашни условия именно по тази рецепта елиминира въпроса как да омекне кожата на сланината и е гаранция, че я ще стане вкусна и ще се съхрани за дълго.

Не е шега: Възможно е отслабване със сланина

Какви подправки обича сланината?

Освен решение на проблема как да омекне кожата на сланината, важно е да знаете и подправките, които са ви нужни, за да направите от нея вкусен деликатес. Освен стандартните кимион, черен пипер и праз в някои краища на страната се използват интересни подправки, придаващи на сланината уникален вкус. Сред тях са девесилът, сминдухът, целината. Подправките следва да се втрият идеално в сланината, като предвариелно се разбърка в съд. Ако правите сухо осоляване с втриване на сол без вода, тоест без саламура, имайте предвид, че следва съдовете да са на тъмно и затворени, както и че следва да внимавате да не изпадат подправките, докато през няколко дни пренареждате парчетата в съда така, че най-горните да отидат най-отдолу в съда. Може да приготвите по-малки съдове и да изпробвате сухо осолена сланина и сланина със саламура с различни подправки във всеки един от тях, за да откриете своя фаворит, който с удоволствие ще хапвате с чашата сгряващо вино в дългите зимни вечери край камината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com