Не е шега: Възможно е отслабване със сланина

16459
Не е шега: Възможно е отслабване със сланина
Снимка: iStock

Сланината е традиционна за родната трапеза и векове наред е изхранвала дедите ни в студените, гладни и тежки зими. Богата на калории и мазнини, тя е засищала тялото, зареждала го е с енергия и е съпътствала хляба, солта и лука на масата.

Обикновено сланината се получава от прасета, макар да не е изключено и производството ѝ от телешко месо, и се съхранява в дървени съдове, добре осолена и с подправки. Днес сланината не само продължава да присъства на трапезата по селата, но се продава при това на много висока цена в търговската мрежа в градовете.

Споровете относно това полезна или вредна е тя продължават – някой я сочат като естествен продукт, пълен с полезни витамини и минерали, допринасящ за здравето, а други не я препоръчват, тъй като е „твърде мазна“. По-любопитно е обаче твърдението, че сланината може да бъде част от здравословна диета и дори от режим за сваляне на излишните килограми. Отслабване със сланина може да звучи фантастично, но е реално и възможно. Нарича се кето диета и е сред най-популярните и обещаващи най-бързи и трайни резултати.

Какво съдържа сланината?

Учудващо сланината далеч не съдържа само мазнини, както предполагате. Тя е богата на витамини от група Б, витамин Д, А и Е. Доставя на организма и натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен, аминокиселини, органични киселини. Съдържанието ясно показва, че сланината е не само хранителна, но и полезна. В нея ще откриете и рядката архидонова киселина, която не се среща в другите източници на мазнини, а е особено ценна, тъй като регулира работата и нормалното функциониране на сърцето и съдовете и подпомага здравето им.

Принцип на отслабване със сланина

При кето режима се консумират белтъчини и мазнини и тотално се отхвърлят въглехидратите. Тоест не може да хапнете ябълка, но нямате ограничение в броя на пържолите за обяд. Ето защо сланината също е основна храна в режима. Тя ще ви държи сити и ще ви помогне да отслабнете, без да чувствате пристъпи на вълчи глад.

При кето диетите сутрин се консумира кафе, известно като бронирано – кафе с масло. То държи отслабващия сит до обяд и го предпазва от хапване на всякакви сладки, тестени храни и захарни изкушения до следващото хранене. Може спокойно да замените това кафе със сланина – смисълът и ефектът са същите. Така че отслабване със сланина не е нито фантастично, нито нечувано, нито нелогично. Напротив. Нужно е само да внимавате с количествата, тоест да не изконсумирате един килограм на закуска, както и да не консумирате въглехидрати по време на диетата ви със сланина.

Друга тайна, свързана с отслабване със сланина, е свързана с факта, че гладуването води до намалена и забавена обмяна на веществата, а това не допринася за отслабването. Когато закуската е засищаща, обмяната е добра през целия ден, а самите калории от сланината се изразходват през деня. Така консумацията на тази  традиционна българска храна се явява и път към стройната фигура и красотата.

Противопоказания за отслабване със сланина

Страдащите от определени заболявания като чернодробни и жлъчни проблеми, гастрит, диабет, панкретит и други следва да не консумират сланина и да намерят друга диета за отслабване, която е по-добра за тях.

Статията има само информативен характер и не замесва лекарска консултация. Обсъдете със специалист по хранене вашия конкретен случай и нужди, за да се радвате на добри и здравословни резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com