Как дишането помага при стрес и безпокойство?

4946
Как дишането помага при стрес и безпокойство?
Снимка: iStock/Guliver

Действителният акт на дишане е предимно неосъзнат. През по-голямата част от живота ви тялото и мозъкът ви ще ви държат да дишате, без вие съзнателно да правите усилия за това. Под стрес обаче реакцията на тялото ви кара да поемате по-плитки вдишвания. Това е така, защото стресът, който изпитвате, предизвиква реакция борба или бягство, която подготвя дробовете ви за действие. Това означава, че диафрагмата ви се свива, което осигурява само горната част на белите дробове необходимия кислород. За разлика от тях, дълбокото, контролирано дишане ви позволява напълно да надуете дробовете си. Това от своя страна окислява кръвта ви, забавя сърдечния ритъм и стабилизира кръвното ви налягане и помага да намалим стреса. 

Мускули

В резултат на стрес често ще усещате болки в тялото си. Сковаността в раменете и гърба е болезнен резултат от натрупването на млечна киселина. Това от своя страна е отговор на липсата на кислород в тялото ви, за да разгради глюкозата в кръвта. Редовното натрупване на млечна киселина може да доведе до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план. В краткосрочен план обаче мускулният дискомфорт, който изпитвате, може да ви доведе до допълнителен стрес. Това е нещо, което практикуващите йога, тай чи и медитация използват контролирано дишане за борба. Всяка от тези практики отдава голямо значение на коремното дишане.

Мозъчна функция

Най-важното е, че съзнателното, регулирано дишане кара мозъка ви да функционира по начин, който насърчава намаляването на стреса. В стресови ситуации мозъкът ви отделя хормони на стреса в кръвта. Вашият мозък се стреми да мобилизира тялото ви, за да се защити срещу потенциални заплахи. Постоянният, редовен стрес може да доведе до сериозни затруднения в психичното здраве по-надолу, което всъщност може да промени мозъчната ви структура. „Дишането дълбоко задейства невроните в мозъка ви, като казва на тялото ви да се отпусне“, пише Робърт Бел, редовен сътрудник на Draftbeyond и Writinity. „На свой ред релаксацията на [тялото ви] казва на мозъка ви да престане да отделя хормони на стреса, [който деескалира] реакцията".  Регулираното дишане по същество подвежда мозъка ви в безсъзнание да реагира на премахването на заплахата.

Рутина

Подобно на упражненията, добрите дихателни техники изискват малко практика. Най-основната дихателна техника е „коремно“ дишане. Най-просто казано, трябва да влезете в удобно положение, или легнало, седнало или изправено. Дръжте едната си ръка на гърдите, а другата - на корема. Добре е да дишате дълбоко на равни интервали и да наблюдавате реакцията на тялото си, докато го правите. Дишането дълбоко в продължение на 10-20 минути всеки ден е добър начин да влезете в рутина. С медитативно дишане, скоро, вероятно ще почувствате драстично подобрение в настроението си по време на стресови ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com