Как се нарича римската богиня на домашното огнище?

12692
Как се нарича римската богиня на домашното огнище?
Снимка: Thinkstock

Гръцката богиня Хестия (в римската митология богинята Веста) е олицетворение на домашното огнище. В него винаги гори свещеният небесен огън, поддържан от всички членове на семейството. Това огнище е центърът на семейния живот: семейството, събирайки се около него, укрепва връзките. В същото време огнището е мястото, където древното семейство е поставяло своите домашни богове. Около свещеното огнище, далеч от суетния и шумен светски живот, семейството намира спокойствие и тишина, хармония, любов и чист, целомъдрен морал. И всичко това може да бъде дарено от богинята Хестия (Веста), а тя е трябвало да защити семейното огнище от всяко зло.

Богинята Хестия (Веста) е най-голямата дъщеря на бог Кронос (Сатурн) и богинята Рея. Погълната от баща си, богинята Хестия (Веста) едва по-късно видяла светлината, когато бог Кронос (Сатурн) бил принуден да върне погълнатите деца.

Кой гръцки бог ви покровителства според датата на раждане

Аполон и Хермес (Меркурий), два могъщи богове, потърсили брачен съюз с нея, но богинята Хестия (Веста) се заклела с главата на Зевс (Юпитер) да запази вечната девственост и спазила клетвата си. Богинята Хестия (Веста) е била за смъртните най-свещената от богините на древната митология.

В древността огнището е символ на семейния живот, чието щастие се основава на целомъдрието и чистотата на съпругата. Богинята Хестия (Веста), като пазителка на семейството, била класирана и почти идентифицирана с домашните богове и предци – покровители на живите членове на семейството. Мястото на богинята Хестия (Веста) винаги е било в средата на къщата.

Богинята Хестия (Веста), като скромна девица, се отдалечава от шумния живот, не взема почти никакво участие в него. Ето защо богинята Хестия (Веста) няма специална легенда или мит нито в гръцката, нито в римската митология. Почти няма антични изображения на богинята Хестия (Веста).

Проверете която древногръцка богиня сте според месеца на раждане и зодията

Обществената сграда на Пританей се намира в средата на град Атина и се смята за храм на богинята Хестия. На олтара на Хестия в Пританеум девиците поддържали вечен огън, а членовете на владетелите всеки ден принасяли там жертви на богинята Хестия – вино, хляб, плодове и т.н. На същото място, в Пританеум, в огнището на Хестия, били приемани чуждестранни посланици и устройвали пиршества за тях.

Следователно в древна Гърция богинята на огнището е имала няколко отделни храма. В Делфи, гръцкият град, смятан в древността за център на вселената, е имало храм на Хестия. Делфийският храм на Хестия се счита за религиозен център на целия гръцки народ. Но главното огнище, центърът както на боговете, така и на хората, е било огнището на Хестия на Олимп, върху което горял небесен огън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com