"Като няма хляб, яжте пасти" - коя личност плаща с главата си за тези думи?

3512
"Като няма хляб, яжте пасти" - коя личност плаща с главата си за тези думи?
Снимка: Public Domain

Твърди се, че тези думи са на Мария Антоанета, една от най-скандалните кралски особи, символ на лукс и безразличие.

Коя е Мария Антоанета
Тя е австрийска ерцхерцогиня, родена във Виена като петнадесето дете и най-малката дъщеря на свещения римски император Франц I Стефан и императрица Мария Терезия. Детството й е щастливо и безгрижно, защото в двора не се следват строги формалности. Може да общува с деца от всички слоеве на обществото. Мария е добре обучена в правилно поведение на дама с нейния статус.

Брак с Луи XVI
Едва 15-годишна Мария Антоанета сключва брак с Луи XVI, дофина на Франция, който е едва на 16 години. Двамата никога не са се срещали преди. Трудно е на Мария в началото заради младостта и липсата на опит. Също млад и неопитен, съпругът й изглежда незаинтересован и не прекарва много време с нея. Често тя търпи обиди, защото е чужденка, а не всички французи приемат това. От нея се очаква да роди наследник на трона, но цели 7 години Мария Антоанета не консумира брака си. Двамата са обект на наблюдение още от първата брачна нощ. 

След 8 години брак, се ражда първото им дете Мария Тереза Френска. По-късно ражда син Луи Жозеф, който трябва да е бъдещият наследник. Двойката има още две деца, едното от които умира рано.
Един от най-разпространените слухове, е че вторият син на Мария Антоанета е незаконен и е плод от аферата й с граф Аксел Ферсен.

Живот в лукс и разточителство
Мария води изключително луксозен и пищен начин на живот. Има много малко придворни задължения и много свободно време. Общува с висшето общество и аристократите в околностите на Версай. Прекаляването с удоволствията и забавленията се превръща в норма при нея, което не се приема добре от френското простолюдие.

Младата кралица революционизира гардероба на френския кралски двор. Отказва да бъде обличана като своите предшественички. Поръчва си пищни, изработени с много фантазия и детайли рокли, богато инкрустирани с брокат и скъпоценни камъни. Носи огромни шапки, дантелени ветрила, копринени цветя.

Казала ли е Мария Антоанета "Ако нямат хляб, нека ядат пасти"?

В двореца постоянно пристигат пратки с най-фината коприна, дантели, кадифе, муселин от цял свят, от които шивачите правят нови, модерни и пищни рокли за кралицата. Фризьори се грижат с часове за прическата й - тя е сложне, претрупана и изисква килограми пудра.
С помощта на архитекти, градинари и декоратори, Мария Антоанета превръща малкия дворец Трианон, подарък от съпруга й за първата сватбена годишнина, в произведение на изкуството.

“Като няма хляб, да ядат пасти”
Разточителният живот не е прекъснат дори от битките срещу Англия във войната за независимост на Америка. Тогава тя изрича знаменитите думи, които й спечелват прозвището Мадам Дефицит. Мария Антоанета се наслаждава на своя разточителен и луксозен начин на живот и страданията и бедността на обикновените французи са й напълно чужди. Пропастта между монархията и обикновените хора е толкова голяма, че се засилват гласовете на недоводства и призивите за политически реформи.

Екзекуцията
През 1789 г. избухва Френската революция. Мария Антоанета, както обикновено, е обект на омраза и клевети. Макар тя няма пряка вина за рецесията в страната и страданията на масите. Огромната вина за всичко това са колониалните войни като Американската революция. Всъщност икономическите и политическите проблеми на Франция започват още по време на Седемгодишната война. Омразата на крал Луи XV  към Великобритания е толкова силна, че никога не пропуска възможността да влезе във война със заклетия си враг. От началото на 70-те години на XVII в. Луи XVI  финансира въстанието на американските колонисти срещу Джордж II във Великобритания.

Освен това, благородниците и Католическата църква не плащат данъци, което допълнително натоварва и разгневява обикновените граждани. Всичко това предизвиква недоволство към кралското семейство, особено на фона на целия разкош, които Мария Антоанета демонстрира.

На 5 октомври 1789 г. тълпа гневни французи, които демонстрират заради високите цени на хляба, тръгват към Версайския дворец и арестуват кралското семейство, което е затворено в Тюйлери.

За да спаси себе си и семейството си, Мария Антоанета урежда с брат си, Светия император, убежище в Австрия. Когато войските на брат й се подготвят да навлязат във Франция, за да спрат революцията, Мария Антоанета и Луи XVI са арестувани и върнати в Париж, където са обвинени в държавна измяна.
На 16 октомври 1793 г. Мария Антоанета е публично обезглавена на гилотината на 37-годишна възраст. Само няколко месеца по-рано съпругът й има същата съдба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com