Кое е най-старото село в България?

19892
Кое е най-старото село в България?
Снимка: iStock/Guliver

Въпросът „Кое е най-старото село в България?“ и до днес остава без сигурен отговор, но едно от най-старите села в България, което е населено и днес, е Братя Кунчеви. Легенди, предания и спомени, предавани от уста на уста на поколенията, а и книгата „Нашите родни села", издание на БАН, сочат село Братя Кунчеви като едно от най-старите села в България, основано още от Иван Асен II по време на похода му срещу Византия през 1224 година.

Цар Иван Асен издигнал тук и няколко черкви и манастири, които днес са само грамада от камъни или самотно стърчащи ридове и стени, обрасли в тръни. Непосредствено над най-старото село в България се издига като естествена крепост височина, заградена от три посоки с дълбоки дерета – „Градището", мястото, за което се счита, че е служило за бивак на цар Иван Асен II. Най-старото село в България е пълно с история и култура, но за жалост тя нито е добре съхранена, нито са положени усилия да бъде подходяща за туристи, за да се съхрани спомена за славното минало и повече хора да научат за него.

Най-старото село в България в миналото и днес

Полегнало в полите на Средна гора, най-старото село в България се намира на територията на област Стара Загора между Тракийското поле и гъстите гори, служили за укрития, пасбища и дървен материал за някогашното население. Именно тези гори, в които някогашното население създало малки градинки, хранили хората по време на робството, когато поробителя отнел нивите им в равното като тепсия Тракийско поле.

Кое е най-високото село в България?

В някои от местностите над селото са открити гробища и свидетелства, че тук някога е имало също селища и е кипял живот. Най-любопитна е Голямата могила от тракийско време – селищна могила, в която са открити сечива и различни предмети, присъщи на тракийския бит и култура – ярко доказателство за възрастта на селото и затова, че е най-старото село в България.

Старото име на селото било Черково, което то носело до 1956 година, когато е прекръстено на името на двама загинали партизани в тяхна памет и като израз на преклонение от признателните поколения. Вероятният произход на старото име на селото е свързан с многото черкви и манастири, построени тук в онези отдавна отминали времена, чиито зидове днес са развалини, тъжно обрасли в билки и диви треви, посещавани само от птиците и от някои заблуден турист, случайно попаднал на тях при разходка в планината.

Ще познаете ли най-красивото село в България?

Функционираща и съхранена до днес е само една църква, чиято история и година на построяване не са известни със сигурност, но се твърди, че е от края на Османското иго. Оцеляла е по време на освободителните войни, когато всички останали черкви и домовете на хората били подпалени от поробителя и унищожени.

На мястото, на което се намира селото днес, то отбелязва почти 800-годишна история, но със сигурност землището на най-старото село в България е заселено много по-рано – по времето на древните траки, за което свидетелстват откритите по време на разкопки тракийски предмети.

Макар да е сред най-старите села у нас, днес село Братя Кунчеви има съвременен и модерен облик с новопостроени обществени и административни  сгради и училище.            

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com