Ще познаете ли най-красивото село в България?

16516
Ще познаете ли най-красивото село в България?
Снимка: iStock/Guliver

Промените в начина на живот, по-добрите възможности за доходи, развитие, социални контакти, забавления и отглеждане на децата в градовете доведоха до масово изселване на българите от селата, при което към 2022 година почти 600 китни родни селца са запустели или с население, което може да изброите на пръстите на едната си ръка.

Разбира се има и големи села, чиито брой на жителите смело надхвърля този на малките градове у нас, но причината не е, че в тях живеят твърде много хора, а че малките градчета също се обезлюдяват и най-малкият град в България – Мелник е с под 200 души население. Броят на селата в България според националния регистър на населените места на Националния статистически институт е 4998, а на градовете – едва 257, поради което тази миграция от селото към града води до пренаселване на градовете и влошаване на качеството на живот в тях.

Българските селца такива, каквито са били някога – в разказите на великите ни писатели – няма да се върнат и възродят, макар да процъфтява на някои места селският туризъм и да има повишен интерес към къщите за гости в селата. Тъжен факт, като имаме предвид колко красиви, автентични, съхранили традициите и обичаите, българщината са родните ни селца. А знаете ли кое е най-красивото село в България?

Кое е най-голямото село в България – ще го познаете ли?

Най-красивото село в България според Гугъл

Ако потърсите информация кое е най-красивото село в България, ще откриете стотици споменавания на с. Чавдар. Полегнало в полите на Стара планина и Средна гора, то се отличава не само с красива природа, но и с изключително поддържана инфраструктура, напомняща развиващ се град.

Землището на с. Чавдар е 69 500 дка, от които 50 850 дка са горски фонд, което придава на най-красивото село в България дивна и чудна хубост и създава условия за отдих и туризъм. Повече се впечатляваме обаче от парковете и градините му, от улиците и тротоарите, от обществените сгради – всичко е ново и прилича на снимка, направена някъде далеч от територията на държавата ни. Визията на село Чавдар е реализирана чрез редица проекти, финансирани със средства от ЕС и републиканския бюджет.

Районът, в който днес се намира село Чавдар, е бил населен още преди 7 000 години. Разкрита селищна могила сочи, че Село Чавдар е наследник на най-старото население, откривано от учените в Средногорието, а ние можем само да се надяваме българските села да започнат да бъдат поддържани по този начин поне след… 7 000 години.

Кое е най-високото село в България?

Старото име на най-красивото село в България е Коланларе, с което е известно до 1899 година, когато е заменено с Радославово. Настоящото си име селото получава през 1946 година. От 1991 година е самостоятелна община. Имаме ли право тогава да наричаме това село най-красивото в България, щом е община, а не обикновено селце?

Най-красивото село в България според нас

Без да имаме претенциите на „последна инстанция“, но като ценители на автентичното българско село и на онова, което го отличава от прашния град и от суетата, смело поставяме на първо място като най-красивото село в България високопланинското село Косово в община Асеновград. Там времето сякаш е спряло. Селото е архитектурен резерват, в който губиш представа за време и място, за да намериш себе си. Погледът ти се рее в тиклените покриви на старите къщи, преливащи в зелените борове на вековните гори, будиш се с птичи песни и заспиваш с аромат на билки и треви, стъпваш по земята такава, каквато е създадена от дедите ни и потъваш в тъжен размисъл пред костите в костницата в старата църква. Едно вълшебно, вълнуващо пътуване във времето, една благословена педя земя, едно съхранено и живо минало, бит и култура, които струват повече от най-скъпите бетони, пейки, паркове и асфалт…

Преоткрий родината и сподели кое е най-красивото село в България в твоите очи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Как най-лесно се белят пъдпъдъчи яйца

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии
Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Астрологията предлага уникална леща, през която разглеждаме личността си, хвърляйки светлина върху нашите силни страни и, което е интригуващо,...