Кога е времето да се берат чушките

5558
Кога е времето да се берат чушките
Снимка: iStock

Времето за събиране на чушки зависи от сорта и вида зеленчук, региона на отглеждането му, спецификата на климата и характеристиките на отглеждането им. Освен това, когато прибирате реколтата от чушки, трябва да се знаят добре препоръките, които дава лунния календар. Какви са характеристиките на събирането на чушки във всеки отделен случай?

Разнообразие и вид

Първата реколта от ранна чушка се прибира 65-85 дни след засаждането. Средносезонни сортове - след 90-100 дни, късни - след 120-140. Така при засаждане на зеленчуци с различни периоди на зреене, прибирането на реколтата може да се извършва от юли до октомври, споделят експерти.

Важно е да се знае, че ако сладките чушки могат да се берат на всеки етап от узряването им (дори и зелените), то горчивите чушки едва след достигане на биологична зрялост. В противен случай няма да е остър.

Правила за събиране

Зеленчуците се изрязват от храстите с остър инструмент (нож, секачка или ножица) на всеки 7 - 9 дни. Това ви позволява да прибират чушките от един сорт на сезон от 3 до 5 пъти. В случай на рязко застудяване, пиперът, когато се отглежда на открито, трябва да се прибере възможно най-бързо. Ако не се реагира бързо, цялата реколта ще бъде изгубена, тъй като зеленчуците ще замръзнат и ще се развалят за кратко време.

Отглеждане в оранжерия

Сроковете за прибиране на чушките в оранжерията зависят от зрелостта и външния вид на зеленчука. Важно е обаче да оберете плодовете преди навлизането на студеното време, тъй като чушките са топлолюбиви. Когато температурата на въздуха падне под определена граница, развитието и образуването на плодове спира.

Отглеждане на открито

Чушките, засадени на открито, започват да се събират на 12-15 август и продължават до 25-30 септември. Беритбата трябва да приключи преди първата слана.

По правилата на лунния календар

Лунният календар препоръчва събирането на чушки само на пълнолуние. Тъй като именно на този етап, според астролозите, чушките имат най-добър вкус, можете да получите значително повече ползи от тях.

Учените смятат чушките за една от най-здравословните храни в света. Те са чудесен източник на фибри и различни витамини, които помагат за поддържане на здравето. Експертите обаче обръщат внимание на още някои свойства на този зеленчук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Ветеринар обясни защо котките всъщност спят толкова много

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com