Кои са най-трудните български хора, които се танцуват?

46985
Кои са най-трудните български хора, които се танцуват?
Снимка: Actualno.com

Българските хора са традиционни народни танци, неразривно свързан с празниците, с делниците, с обичаите и обредите ни, най-вероятно завещани ни от древните траки. Уникални, несравними с други танци, хората са древна традиция, съхранена до днес, частичка от корените и същността ни, за която повечето от нас знаят твърде малко.

Чували ли сте например, че кръгът, който образуваме, когато играем хоро, символизира почитането на Бога-Слънце, поради което именно се счита, че прабългарите наследяват хората от траките, известни с култа си към Слънцето? Знаете ли, че в зората на своята поява хората са се водели от специални водачи, които всички следвали, за да почерпят енергия от космическото?

Тези и други любопитни факти днес са позабравени и просто се хващаме на хорото в ритъма на танца и се сливаме ръка за ръка с другите, за да съпреживеем най-хубавите празници заедно. Магията на хората ни завладява, усещаме я с всяка клетка на тялото си, краката ни сякаш сами знаят стъпките и подемат ритъма, защото макар да не сме учили дадено хоро, то е в кръвта ни, в паметта, наследена от дедите ни. Вероятно поради това е сложно да определим кои са най-трудните български хора, тъй като ги овладяваме естествено и без усилия, там – на събора, на площада, на празника, просто следвайки ритъма и стъпките на човека, чиято ръка сме хванали и който ни води към магията, наречена български народни танци.

България е разделена на няколко фолклорни области, всяка от които има своята история, носии, различни, уникални и традиционни само за нея хора, отличаващи се като ритъм, като стъпки, като характер. Кои са най-трудните български хора и от коя фолклорна област са те разберете сега.

5 причини да изберем народните танци пред фитнеса

Най-трудните български хора – кои са те?

Затруднението в определянето на най-трудите български хора идва от богатството и разнообразието им, от факта, че едно и също хоро се изпълнява различно в различните краища на България и дори в две съседни области или в две съседни населени места, от това, че успоредно с тези хора, при които се повтаря едно и също движение, има и народни танци със сложни хореографии. Ако все пак трябва да отличим и назовем най-трудните хора, кои ще класираме на първите места?

- Криво садовско хоро

Темпераментно, изпълнено с пламък и жар хоро, определяно като едно от най-трудните български хора. То е от Тракийската фолклорна област, обхващаща земите, разположени на юг от Средна и Източна Стара планина до Черно море на изток. Тракийските народни танци се отличават значително от хората, изпълнявани в другите области, което вероятно е и една от причините сред тях да са и най-трудните български хора – просто са различни, което поражда затруднения в овладяването им.

Мъжките танци се отличават с особена бързина и ритъм, а движенията се насочват надолу – като символ на силната връзка на тракиеца със земята. Характерен белег на Кривото садовско хоро, който също го прави по-сложно и го нарежда сред най-трудните български хора, е, че се отличава с изключително темпо, бързо е и с рядък такт – 13/8.

Сред интересните хора от Тракийската фолклорна област, чиито имена не бяхме чували по-рано, а предлагаме и вие, ако не се занимавате професионално или като хоби с народни танци, са: Бучимиш хоро, Камишица, Щеркольовата, Чукано хоро, Чукликчина. Сред хората от Тракийската фолклорна област е и правото хоро. Едва ли има българин, който да не го владее  и познава, а то вероятно е и най-лесното българско хоро, което се изпълнява и най-често.

-          Чичово хоро

Това уникално северняшко хоро също е сред най-трудните хора в България. Играе се в размер 2/4 и въпреки че е сложно, веднъж почувствали магията на ритъма му, ще ви се прииска да го играете и да го опознаете.

-          Шопските хора

Няма да посочваме определено хоро, като цяло народните танци от Шопската фолклорна област се отличават със сложността си, но и с магията, която носят в ритъма си. Шопските народни танци са трудни, тъй като се играят с високо вдигнати крака и с натрисане на ръцете, но точно това ги прави толкова красиви и уникални.

Което и хоро да овладеете, богатство е, а вие съхранявате традициите и корените ни, за да ги предадете на онези след вас, за да пребъдат уникалните български народни танци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com