Кой би повярвал, че две саксии от това ЦВЕТЕ ви пазят от вируси

25092
Кой би повярвал, че две саксии от това ЦВЕТЕ ви пазят от вируси
Снимка: congerdesign / Pixabay

Може би на някои от вас ви се струва абсурдно, но запознати ли сте с благоприятните ефекти на растението мушкато? Част от неговото семейство са също здравецът и ароматното индрише. Учени от Ботаническата градина на БАН разказват за ползите на ароматното мушкато и защитното му действие срещу вируси и актуалния ковид.

Статистиките сочат, че от началото на пандемията интересът към стайните растения значително се е увеличил. Най-голямо внимание получават обаче растенията от семейство Змиярникови или по-познати ни като филодендрони. Затова и пъстрите цветове, отглеждани от 1975 и 1990г. на пазара се срещат с цени, започващи от 2 хил. долара.

Някои хитрини за по-добър цъфтеж и растеж при мушкатото

Докато мушкатото е в своя активен период на цъфтене, е добре да се подхранва почвата му поне веднъж седмично чрез подходящи торове, кои...

Изложба

Изложбата на колекцията „Растения и пандемия“ е все още очакваща своите посетители. Специалистите споделят, че интересът и любовта към цветята са се породили от факта, че хората в тези времена се нуждаят от нещо, което да ги доближава възможно най-много до природата и чистия въздух. А повечето хора, живеещи в големи градове, нямат пряк достъп до такива места. Статистиките показват, че в последните две години броят закупени филодендрони само от Ботаническата градина се е увеличил с цели 15 пъти, в сравнение с 2017 г.

Ароматни

Освен филодендроните, хората започват да се интересуват и от растенията с лечебен и защитен ефект. Те търсят ароматни цветя, които могат да пречистят въздуха и да премахнат всички вируси от него. Учените от БАН ни съветват да закупим различни видове билки и подправки за тази цел. Те трябва да се отглеждат на светли места в кухнята или трапезарията например. Розмарин, лавандула, цитрусови дръвчета са само част от подходящите в случая растения. 

С тези простички трикове вашето МУШКАТО ще цъфти и през ЗИМАТА

Повечето хора са свикнали да зарязват саксиите с мушкато през зимата. Те ги оставят на балкона или на стълбището, защото са убедени, че...

Но истинското спасение от вируси се крие в така познатите ни цветя от семейство Мушкатови. В Южна Африка те дори се използват като част от народната медицина поради лечебните си свойства.  В Ботаническата градина ще откриете интересни екземпляри от това семейство, един от които е дивото мушкато, чиито черни цветчета се използват за сироп срещу кашлица. У нас се прави чудесен чай от диво мушкато за целта.

Свойства на мушкатото

Ползите от мушкатовите растения никак не са малко. Индришето например е много полезно за летния сезон, тъй като има способността да прогонва напасти като комари. Те ухаят и много приятно – смесица между лимон, роза и мента. 
Ако нямате и не сте фенове на индришето, вземете си саксия здравец, който има лечебни и антибактериални свойства. 
Всички растения от семейство Мушкатови пречистват добре въздуха, повишават влажността в стаята и убиват бактериите. А и са изключително бюджетни цветя.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com