Кой е най-ниско калоричният алкохол?

5627
Кой е най-ниско калоричният алкохол?
Снимка: iStock

Интересуващите се от фигурата си и спазващите режим за отслабване знаят, че е важно не само с какво ще напълнят чиниите на масата си, но и чашите. Те избягват газираните напитки, соковете със захар, сметаната в кафето, за да не приемат излишни калории към дневното си меню. Известно ли им е обаче, че алкохолът също добавя сантиметри към талията? Не само етилът съдържа калории. По-опасни за фигурата са захарта и добавките към някои коктейли или високоградусови питиета. Ако не искате да се откажете напълно от наздравиците, следва да знаете кой е най-ниско калоричният алкохол, който няма да провали добрите ви намерения за влизане във форма и диетата ви. Най-вредни за талията са сладките коктейли, ликьорите, пина коладата, което вероятно е лесно да се предположи, като се има предвид сладкият им вкус, но кой е алкохолът, чиито калории можем да преглътнем и пряко и преносно, без да напълнеем?

Най-ниско калоричният алкохол – кой е той?

Руски специалисти сочат бирата като най-нискокалоричният алкохол – около 42 ккал на 100 мл., ако е нискоалкохолна. Не обичате бира или не я считате за алкохол като цяло? Заложете на сухото вино. То също няма да добави сантиметри към бедрата ви, ако го консумирате умерено – половин до една чашка на ден за дамите и двойно повече за господата. 100 мл. от течността на боговете съдържа между 60 и 100 ккал, като точната цифра зависи от това дали виното е сухо, или е много сладко, има ли добавена захар и прочие. Сухото вино е в долната граница и като калорийно съдържание се доближава до нискоалкохолната бира – около 70 ккал за 100 мл. сухо вино.

Колко лошо е наистина да пиете евтин алкохол?

Виното е и полезно за здравето, когато се консумира в малки количества. Счита се, че то помага на сърдечно-съдовата система. Съдържа и полифеноли, които са антиоксиданти, помагащи в борбата със свободните радикали. Не е случайно, че виното е считано за напитка на боговете. Но не прекалявайте.

Как стоят нещата при твърдия алкохол?

Най-напомващи бедрата ви са ликьорите, конякът, сладките коктейли. Най-безопасни от тази гледна точка са уиски и водка. В 100 мл. от тях се съдържат обаче цели 3-4 пъти повече калории, отколкото във виното. Трябва да имате предвид това и да се лишите от някоя храна, ако решите да пийнете чаша уиски с вечерята си. По отношение на твърдия алкохол трябва да имате предвид и други неща – не го пиете чист, така че внимавайте с какво го разреждате и с какво замезвате. Ако добавяте сок или безалкохолно със захар – калориите хвърчат до небето. Консумирайте с минерална или газирана вода, за да спестите калории. Друго, което е важно да имате предвид, когато се вълнувате кой е най-нискокалоричният алкохол, е:

България е в топ 10 по употреба на алкохол в Европа

- Когато пиете, задръжките падат и винаги съществува рискът да не удържите порива си за храна, с което да добавите още калории към менюто си.

-  В деня след консумация на алкохол може да изпитвате вълчи глад и да се нахвърлите на тестени храни.

-  Алкохолът дехидратира, води до подуване, подпухване, задържане на вода, което ви прави да изглеждате по-пухкави.

-  Ако си позволите мезета и ядки с алкохола, диетата ви е срината из основи. Ако търсите подходящо мезе – плодове и зеленчукова салата без екстри – тоест без сирене, захар, мед, колбаси, кашкавал, сметана – всичко друго лепи килограми.

-  Размерът има значение. Този на чашата ви. Внимавайте с количествата. Ако изпивате бутилка, дори да е вино, а не водка, то няма как да разчитате, че фигурата ви ще е стройна, тъй като ще сте погълнали всички разрешени за деня калории, без да сте хапнали – само от алкохола.

Статията е информативна и не насърчава консумацията на алкохол. Консумирайте разумно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Фешън икони: Жените от тези зодии са най-стилните

Защо имаме замъглено зрение сутрин?

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла
Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Раздялата никога не е лесна, но не е задължително да е краят на света. Независимо дали вие сте инициирали края на отношенията или сте от другата страна,...