Колко лошо е наистина да пиете евтин алкохол?

2251
Колко лошо е наистина да пиете евтин алкохол?
Снимка: iStock

Широко разпространено е мнението, че евтината алкохолна напитка има по-тежък вкус и по-тежък махмурлук, отколкото марковите алкохолни напитки. По тази логика, ако се придържате към пиенето на скъп алкохол, вероятността да се събудите с жестоко главоболие е по-малка. Но дали наистина алкохолът от долния рафт се отразява по-страшно на организма ви? Дали харченето на няколко допълнителни лева може да намали шансовете да изпитате някакво страдание на сутринта след сесия.р

ПО-ЛОШ ЛИ Е ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ ОТ СКЪПИЯ?

Макар че цената не винаги е показател за стойност, някои "скорошни резултати от изследвания подчертават, че когато става въпрос за махмурлук и други подобни негативни странични ефекти от различни алкохолни напитки, ако тази бутилка е най-евтината на рафта, има вероятност да ви очаква по-лош махмурлук", споделят експерти. Нека да разгледаме как качеството на алкохола,което може да е свързано или не с цената му, влияе на това как се чувствате.

Защо алкохолът е по-опасен през зимата?

1. ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ МОЖЕ ДА СЪДЪРЖА ПОВЕЧЕ ВРЕДНИ СТРАНИЧНИ ПРОДУКТИ

При отлежаването на дестилираните спиртни напитки се получават редица странични продукти от процеса на ферментация. Наречени конгенери, тези нежелани съединения включват химикали като метанол, ацеталдехиди и танини. Тези химикали вероятно са отговорни за неблагоприятните ефекти, които свързваме с употребата на алкохол, като махмурлука и главоболието. А някои от тях са ужасно токсични. Например, дори незначителни количества метанол (между 50 и 200мл) могат да причинят слепота, трайно увреждане на органите или смърт, според експерти.

Кои са показателите, които ви казват да намалите алкохола

КАК СЕ ОТНАСЯТ КОНГЕНЕРИТЕ КЪМ КАЧЕСТВОТО НА АЛКОХОЛА? 

Като цяло по-скъпите марки алкохол обикновено използват по-качествени процеси на филтриране за отстраняване на тези странични продукти. Теоретично, ако дестилирате многократно една и съща течност, дестилатът ще увеличи чистотата си. Но за да се дестилира толкова много пъти, са необходими много пари - лукс, с който нискокачествените марки алкохол може да не разполагат. И една от икономичните стратегии може да бъде извършването на по-малко кръгове на дестилация. Казано по друг начин, марката може да получи по-голям добив от даден продукт, като "разшири разфасовката", за да включи повече от главите и опашките. Но качеството няма да е толкова чисто и ще съдържа други съединения. Това може да обясни защо по-евтините спиртни напитки понякога са по-груби за пиене.

Какво се случва с тялото ви, ако спрете алкохола?

2. НИСКОКАЧЕСТВЕНИЯТ ЛИКЬОР МОЖЕ ДА СЪДЪРЖА НЕСТАНДАРТНИ СЪСТАВКИ

"Ако производителят реши да направи по-рентабилен ликьор, разходите за производство трябва да бъдат намалени някъде", казват експерти. И един от най-лесните начини да се случи това, освен да разширите разфасовките при дестилацията, е да намалите разходите за качеството на използваните суровини. В превод: алкохолът ви може да съдържа повече причиняващи махмурлук съставки и да има по-остър вкус на езика ви. Още по-лошо е, че тези по-нискокачествени съставки могат да бъдат заразени с плесени и бактерии.

3. ЕВТИНИЯТ АЛКОХОЛ МОЖЕ ДА СЪДЪРЖА ПОВЕЧЕ ДОБАВКИ

Компаниите могат да добавят оцветители, синтетични ароматизатори, преработени захари и други вещества към спиртните напитки, за да ги направят да изглеждат по определен начин или да подобрят вкуса им. Това може да е по-вероятно при алкохолните напитки от по-нисък клас.

България с най-евтин алкохол в Европа

КОЛКО ЛОШО Е НАИСТИНА ДА СЕ ПИЕ ЕВТИН АЛКОХОЛ?

Макар че в някои случаи по-нискокачествените алкохолни напитки могат да съдържат повече сродни вещества, добавки и посредствени съставки, те не са опасни за пиене. Колкото и лоши да са някои изключително евтини продукти на пазара, всички те се подлагат на тестове, подаване на документи и контрол от страна на правителствените агенции, за да се гарантира безопасността на потребителите. Дори и да са по-груби или по-сурови по характер, те все пак са безопасни за консумация, стига консумацията да се извършва в умерени количества. За да избегнете гневен махмурлук и други вредни странични ефекти, знайте границите си и пийте отговорно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com