Кой е написал "Върви, народе възродени" – химна на българската просвета?

19828
Кой е написал "Върви, народе възродени" – химна на българската просвета?
Снимка: Actualno.com

Песента, която всяка година на 24 май оглася улици и площади във възхвала на делото на светите братя Кирил и Методий, е възприета като химн на българската просвета. Пеейки тази песен или под съпровода ѝ, на 24 май учениците отбелязват официалния празник с манифестации, цветя, венци и празнична програма.

Денят е отбелязан за първи път като празник на създателите на славянската писменост в далечната 1813 година в Шумен, макар да е приета за рождена дата на деня на Кирил и Методий 11 май 1851 г., когато Найден Геров организира в Пловдив в училище, носещо името на светите братя, първото честване в израз на уважение и благодарност към делото им.

Тези първи чествания на празника обаче се различавали от познатите ни, макар да се извършвали тържествени служби в църквите, а учители да произнасяли хвалебствени слова за двамата братя и делото им. В тези първи години от честването на празника липсвало нещо, което днес считаме за символ на 24 май – химнът на българската просвета, призивът „Върви, народе, възродени“, който ярко си спомняме от ученическите години и манифестациите с  портретите на двамата братя, химнът, който звучи в училища, на улиците и площадите на празника, изпълващ гърдите ни с гордост и трепет.

Как се е празнувал 24 май като празник през годините?

Химнът „Върви, народе, възродени“ не е звучал в онези ранни чествания на празника, защото не е бил създаден. Текстът му е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“ през 1892 година под оригиналното заглавие – „Кирил и Методий, проект за български всеучилищен химн“. Кой е авторът на думите, звучащи от сърцата и душите ни на 24 май и по чия музика силните думи в текста се превръщат в химн?

Кой е авторът на текста на „Върви, народе възродени“ – химн на българската просвета?

В списанието, публикувало за първи път текста, превърнал се в химн, ясно е посочен и неговият автор, както и годината на създаването му – Стоян Михайловски, „Русе, 1892 Априлий 15“. Музиката, по която се изпълнява текста като химн на българската просвета, е на Панайот Пипков. И макар именно тези музика и текст да са се наложили и утвърдили като химн на книжнината, много преди Стоян Михайловски други талантливи български творци са сътворили текстове във възхвала на науката и образованието. Първият е наречен „Български звезди от Солун“ и е дело на Стоян Робовски – просветител, вторият текст за възхвала на просветата е от учителя и автор на учебници Иван Момчилов.

Текстове за книжнината, науката, образованието и за възхвала на делото на светите братя, са писали и Йордан Ненов,  Иван Кършовски. Те обаче не са добили масова популярност и не са се наложили като текстове на химна на българската просвета от Стоян Михайловски, създаден пред 1892 година, но официално признат за такъв през 1902 година, когато се запява от всички български училища. Година по-рано – през 1901-ва – „Върви, народе, възродени“ е изпят като химн на празника на светите братя за първи път в Ловеч.

Далеч не целият авторски труд на Стоян Михайловски се съхранява през годините. От написаните от него 14 строфи само 6 са популярни и изпълнявани през годините в родните училища като химн на просветата. По време на тоталитарното управление са променени и значими части от първоначалното съдържание на теста.

До нас не са достигнали оригинални части от стихотворението, в които авторът споменава Бога и апостолите. След края на режима стихотворението в оригинал  вече може да бъде намерено и ако никога не сте имали възможността да изчетете всички 14 куплета, написани от Михайловски, без цензура, промени и корекции, то навечерието на 24 май е подходящ момент да го направите.

24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Кой е авторът на музиката на „Върви, народе възродени“ – химна на българската просвета?

През 1901 година талантливият учител по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е имал за задача да напише песен, която е трябвало да бъде посветена на делото на светите братя Кирил и Методий и учениците да изпеят в деня, в който църквата почита светиите - 11 май. Откриването на подходящ текст е чиста случайност – ученик в класа му чете именно стихотворението на Михайловски в час, а само 15 минути по-късно е готова мелодията за песента. До края на часа нотите са записани върху дъската, песента – разучена, а на училищния празник „Върви, народе, възродени“ огласява цялото училище. Днес „Върви,народе възродени“ – химнът на българската просвета се носи из градове и села на 24 май – един от най-светлите ни празници, изпълващи гърдите ни с гордост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Виц за добро утро: Срещнали се

Вечно стихотворение от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 16 юни

Таро хороскоп за 16 юни 2024

Каква е причината за събуждане по едно и също време всяка вечер

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Виц за добро утро: Срещнали се
Виц за добро утро: Срещнали се

Срещнали се две бабички: Едната казала: - Мъжо ми вчера си купИ едно ножЕ! Другата малко недочувала, та отговорила: - А, и моят мъж - вчера...