Колко често трябва да сменяте спалното си бельо?

7737
Колко често трябва да сменяте спалното си бельо?
Снимка: Pixabay

Чаршафът може да се превърне в местообитание не само на акари, но и на паякообразни. Ето колко често трябва да сменяте спалното бельо и при какви условия е по-добре да не заспивате на него.

Колко често сменяте чаршафите, за да се грижите правилно за вашето здраве и здравето на вашето семейство? Отговорът на него може да е различен, защото се влияе от много външни фактори. Съветваме ви как да адаптирате смяната на спалното бельо към тях и защо си струва да следвате тези препоръки.

Колко често сменяте спалното бельо?

Въпреки че може да не го осъзнаваме, прекарваме почти 1/3 от живота си в леглото. Това е много полезно за нашето тяло, което следователно има време да се регенерира и възстанови. По време на сън човек се поти, като по този начин отделя влага в околната среда. Това е идеално условие за развитието на различни микроорганизми. Забавянето на смяната на спалното бельо позволява растежа на гъбички и бактериална флора. Те могат да навредят на нашето здраве и дори да не сме алергични, могат да предизвикат алергична реакция у нас. Ето защо е най-добре да сменяте спалното бельо възможно най-често, а оптималната честота на смяна на калъфки за възглавници или завивки е между веднъж на две или четири седмици.

Колко често сменяте спалното бельо на вашето бебе?

Доста хора си мислят, че новородените не се потят, леглото им може да остане непроменено за дълго време. Това се оказва погрешно. Децата, особено в ранните етапи от живота си, имат незряла имунна система, така че не трябва да бъдат изложени на патогени и алергени. Новородените трябва да сменят спалното си бельо веднъж седмично и дори по-често, когато е необходимо. Когато бебето ви навърши шест месеца, можете да започнете да намалявате честотата на смяна на чаршафите до две седмици. След една година, ако детето не е диагностицирано с алергии, този период може да бъде удължен до един месец. Не забравяйте обаче, че смяната на спалното бельо на детето включва не само завивката и чаршафа в кошарата, но и целия комплект на количката. Ако позволите на детето си да дреме по-дълго в количката, също така си струва да смените спалното бельо в съответствие с горните препоръки.

4 грешки, които допускате, когато перете чаршафи

Защо си струва често да сменяте спалното бельо?

Рядката смяна на спалното бельо е покана към различни болести да атакуват тялото ни. Смяната на спалното бельо на всеки няколко месеца увеличава шанса не само да страдате от хрема, но и от сериозни заболявания като астма или екзема.

Чаршафът покрива нашата постелка на най-ниското ниво, така че всичко се настанява върху него. Трябва да сменяме чаршафите веднъж седмично, или веднъж на 2 седмици. Като се уверим, че чаршафите в дома ни се сменят поне веднъж на две седмици, ще осигурим сън в чисти условия – без акари, прах и секрети в леглото.

Какво се случва, когато не сменяме бельото си дълго време?

Ако рядко сменяме спалното бельо, ние самите рискуваме да настъпят неблагоприятни за здравето условия. Най-често трябва да се смени чаршафът, защото именно там се съхраняват най-много бактерии. Натрупват се милиони мъртви клетки от кожата ни, пот, различни видове секрети, като себум и други.

Как да намалим количеството акари в чаршафа?

Праховите акари са много опасни за нашето здраве. Изпражненията им съдържат опасни алергени, които могат да инициират астма и алергичен ринит. За да намалите броя на акарите в чаршафа и постелката, си струва да използвате бариерни капаци, които ще действат като бариера за микро паякообразните и техните изпражнения. Спалното бельо трябва да се пере при температури над 60 градуса по Целзий, за да се унищожат праховите акари. Матраците и спалното бельо трябва да се освежават - да се измиват, почистват с прахосмукачка или да се размахват - поне веднъж месечно и да се проветряват след всяка вечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com