Какво се случва с тялото ви, ако спрете алкохола?

41218
Какво се случва с тялото ви, ако спрете алкохола?
Снимка: iStock/ Guliver

Чаша вино за вечеря, 2-3 бири с приятели, няколко питиета през уикендите и неусетно увеличавате количеството на консумирания алкохол. Ето какво ще се случи с тялото ви, ако престанете да пиете алкохол:

1. По-малко инциденти

Поне половината от тежките травми и наранявания са предизвикани след употреба на алкохол (удавяне, изгаряне, домашни инциденти). Алкохолът е виновен за 4 от 10 фатални пътни инцидента. Същото важи и при самоубийствата. Не е необходимо изцяло да спрете алкохола. Достатъчно е да ограничите приеманите количества.

Лекар разби най-големите митове за алкохола 

2. По-здраво сърце

Сигурно си мислите, че чаша червено вино или друго питие са добри за сърцето. Това не е съвсем вярно - или ако пиете само до чашка на ден. Ако спрете приемания алкохол, ще намалите кръвното си налягане, нивата на триглицеридите и риска от развитие на сърдечна недостатъчност.

Какви заболявания причиняват различните видове алкохол?

3. По-здрав черен дроб

Основната работа на черния дроб е да филтрира токсините. А алкохолът е токсичен за вашите клетки. Ако един мъж пие над 15 питиета седмично, а една жена пие над 8 питиета седмично, това увеличава вероятността от поява на цироза, мастна хепатоза и други заболявания. Добрата новина е, че черният дроб има способността да се възстанови и дори да се регенерира напълно. Затова винаги е най-добре да намалите или спрете пиенето.

4. По-малко килограми

Чаша бира е около 150 калории, а чаша вино - 120 калории. Освен че това са “празни” калории, алкохолът възбужда апетита. Когато консумирате алкохол, сте по-склонни да приемате пържена храна и други вкусни ястия, които не са много здравословни. Ако не пиете алкохол, за кратко време ще се лишите от няколко излишни килограма.

5. По-добри социални контакти

Срещи с приятели на чаша питие повдига настроението и ви помага да поддържате социални контакти. Ако пиете сами или приемате няколко чашки всеки ден, това вече се превръща във вреден навик. Ако не може да се контролирате, това може да доведе до разстройство при употреба на алкохол. Отказът от алкохол ще ви помогне да се фокусирате върху взаимоотношенията си с хората, работата и здравето. 

Защо не може да пиете алкохол, докато приемате лекарства?

6. По-малък риск от рак

Консумацията на големи количества алкохол уврежда ДНК на стволовите клетки и увеличава риска от ракови образувания, най-вече на черния дроб, устната кухина, гърлото, гърдата, хранопровода и дебелото черво.  

7. По-добър сън

В началото алкохолът ви действа приспивно. Но постепенно консумацията на големи количества алкохол ви кара да се събуждате през нощта и да не може да спите пълноценно. Освен това прекъсва фазите на съня. Налага ви се да ставате няколко пъти през нощта, за да ходите до тоалетна. Опитайте да избягвате алкохола особено в късния следобед и вечерта, за да се радвате на пълноценен и здрав сън.

10 мита за махмурлука 

8. По-рядко боледуване

Дори и малките количества алкохол отслабват способността на тялото ви да се бори с инфекции до 24 часа. С времето големите количества алкохол отслабват имунната ви система и способността на организма да се възстановява. 

9. По-ниско кръвно налягане

Ако пиете много алкохол и имате високо кръвно налягане, може да го свалите само с едно действие: спрете алкохола. Нормалното кръвно налягане е 120/80. Ако цифрите са над 130/80 имате високо кръвно и трябва да вземете мерки.

10. По-добра памет

Алкохолната зависимост ви пречи на паметта. Освен това замъглява представите ви за разстояние и обем, забавя и влошава двигателните ви способности. Може дори да ви е по-трудно да разчитате емоциите на другите. Ако спрете алкохола, мозъкът ви ще си възвърне част от тези способности.

Отслабване и алкохол - възможно ли е? 

 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com