Колко струни има арфата?

18219
Колко струни има арфата?

Древна и романтична, извор на легенди и предания, арфата е едни от първите музикални инструменти, до чиито струни само аристократите в миналото са имали правото и възможността и правото да се докоснат.  

Разкопките на царските гробници в библейския град Ур ни дават възможността да проучим едни от първите арфи, датиращи от около 30 век пр.Хр., чиито произход бил шумеро-халдейски. От онези древни времена, от които са ни останали изображения на арфи, открити в Египетските гробници, през музиката, която се раждала под струните на арфите на древните римляни и гърци, през странстващите музиканти от Средновековието и техните арфи до първата арфа с педали, създадена през 19 век за кралица - Мария-Антоанета от Себастиян Ерар, този ефирен музикален инструмент извървява дълъг път, пише своята история чрез сладкия си глас и нежните струни, раждащи музиката.

А колко струни има арфата всъщност и променя ли се техният брой през хилядолетното развитие на музикалния уред така, както формата на арфата е търпяла изменения – триъгълна при шумерските арфи, дъговидна, причудливо приличаща на лък, характерна за Египет и за някои народи в Африка?

Колко струни има арфата?

Не само формата на арфата търпи промени през хилядолетното развитие на музикалния уред, броят на струните също се променя. Докато трубадурите например – странстващи музиканти от Средновековието – е трябвало да създават музика с пръстите си, шарещи по само 7 до 9 струни, то днес броят на струните е различен и многократно увеличен.

Колко струни има арфата днес? 47 е броят на струните на съвременната арфа, като всички до-та са оцветени в червено, а всички фа-та – в синьо. Съвременната арфа се отличава и с педали, 7 на брой. Педалите не били характерни за арфите до 19 век, когато френският майстор Себастиан Ерар изработва арфата със седем педала. Те не са просто прищявка, а начин да се промени височината на тона, тоест имат своята значима роля по отношение на музиката, като с всяко от двете възможни премествания на педалите всички едноименни струни се повишават с половин тон.

Макар да е един от най-старите музикални инструменти след барабаните, арфата е жив музикален инструмент, изучаван от желаещите и днес, както и използван в съвременния оркестър. Съвременната концертна арфа обаче съществено се различава както и съвременната арфа, предназначена за фолклорна музика, каквато е ирландската арфа например, така и от арфите, познати преди векове, макар звукът от всички тези арфи да е сходен и различията при него да са свързани най-вече с богатството и мощта на този на съвременната концертна арфа.

Международен фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив

Легенди за арфата

Предполагаме, че по-голям интерес за вас ще представляват легендите за този музикален инструмент. Стара легенда от гръцката митология разказва за произхода на арфата и разкрива същността на формата на инструмента, подобна на лък, която е била характерна за онези първи векове от развитието на музикалния инструмент.

Тази легенда  разказва за създаването на първата арфа от Аполон, последвал богинята Диана по време на лов, отнел лъка ѝ, докато спяла, и превърнал го в арфа. Естествено това  е само легенда, фантазия, която няма общо с реалната история на арфата, с данните,открити за нея, но тази история е божествена, романтична и увеличава онази тайнствена и привличаща сила на арфата, до която малцина се докосват.

Една от най-популярните легенди е свързаната с тракийския полубог Орфей, който свирел на арфа. Считан за най-великият певец и поет на древността, чиято музика правела дори дивите зверове послушни и те кротко спирали, за да ѝ се насладят.

Най-разтърсваща обаче е историята, пресъздаваща опита на Орфей чрез музиката да спаси любимата си Евридика от подземния свят и смъртта. Ако искате да научите повече за Орфей, посетете Родопите – планината с душа, скътала във вековните си гори орфеевите скали, пещерата Орфеева дупка и множество тайнствени разкази, легенди и предания за онези, които се интересуват повече от митологията, отколкото от това колко струни има арфата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно