Любопитни факти и критерии за женската красота

6740
Любопитни факти и критерии за женската красота
Снимка: iStock/Guliver

Във всички времена и епохи жените искали и успявали да изглеждат красиви. Днес за тази цел са предназначени огромен брой заведения, специализирани в различни тесни сфери на козметиката. Но най-интересното е, че не е приет универсален, един-единствен критерий за женска красота.

1. В Централна Азия за образец на красота смятали жената със сключени вежди. Слетите над носа вежди се считали за стандарт на красота, затова от ранна възраст момичетата мажели веждите и пространството между тях със сок от усма (Isatis tinctória) - растение, стимулиращо растежа на космите. Дори до ден днешен този еталон за красота все още е валиден на отделни места - например, в селските райони на Таджикистан.

2. Древните египтяни използвали очни линии, за да предотвратят конюнктивит. В Древен Египет топлината, съчетана с доста честите разливи на Нил, създавала благоприятна среда за развитие и разпространение на бактерии. Ето защо всички – и жени, и мъже, ограждали очите си с черна линия, за да ги предпазят от различни болести.

10 интересни факта за красотата

3. До ХІХ век жените в Европа не носели червило. През Средновековието червилото било забранено. Смятало се, че момиче, което боядисва устните си, е вещица или най-малкото проститутка. Затова всички жени хапели устните си, за да им придадат наситен цвят. Но след ХVІ век, за разлика от тях, на мъжете било разрешено да ползват този козметичен атрибут - и мнозина млади мъже от аристокрацията охотно използвали червило с цел да подчертаят устните на фона на брадата и мустаците.

4. Съществува психично разстройство, свързано с прекалената красота. То се назовава синдром на Стендал - носи името на прочутия френски писател, който описва емоциите си в своята книга „Неапол и Флоренция: пътешествие от Милано до Реджио“. Симптомите са виене на свят, ускорен пулс, халюцинации, и възникват, когато човек изпада в прекален възторг от красотата на природата, на хора, на творби на изобразителното изкуство и т. н.

Тайните за красота, събрани от цял цвят

5. Първият световен конкурс за красота се провел през 1888 г. На 19 септември през споменатата година в белгийския курортен град Спа се състоял финалът на конкурса. Това събитие се провело при закрити врати, като в журито присъствали само мъже. След интервю с 21 кандидатки за победителка била обявена 18-годишната Берта Сукаре от Гваделупа, тя получила и голямата награда - 5000 франка. По онова време на кралиците на красотата все още не били давани корони.

6. За основателка на маникюра се счита Клеопатра. Процедурата за направа на маникюр и грижа за ноктите е измислена от Клеопатра, обявена (справедливо или не е отделен въпрос) за кай-красивата жена на древността.

В онази епоха ярък маникюр (зелен, черен, червен) се носел само от аристокрацията на Египет. Добре поддържаните нокти били смятани за признак на богатство. В Древен Египет инструментите за маникюр се правели изключително от злато. Робините също можели да оцветяват ноктите си, но единствено в меки, неутрални цветове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Ето какво да направите след развода с брачната си халка и годежния пръстен

Как да разберете още в магазина, че плодовете и зеленчуците са пълни с нитрати

Открийте заболявания, за които не подозирате с този бърз домашен тест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com