Наистина ли всеки от нас има двойник?

4425
Наистина ли всеки от нас има двойник?
Снимка: iStock

Еднояйчните близнаци може да са запознати с това да виждат образа си, отразен върху тях от лицето на друг човек, но за останалите от нас предполагаме, че това никога няма да се случи. Има обаче много доклади за хора, изправени лице в лице с напълно непознат, който изглежда точно като тях. Те гледат своя двойник. Всеки ли има такъв и какво има да каже науката по този въпрос?

Какво е двойник?

Думата двойник идва от немски (doppelgänger) и се отнася до биологичено несвързан, двойник. Говори се, че всички имаме двойник някъде и с близо 8 милиарда души на планетата може би това е доста вероятно или може би просто зависи от това как мозъкът ни обработва лицата.

Как виждаме лицата?

Когато гледаме лице, ние сме склонни първо да сканираме очите, след това устата и след това носа. Нашите мозъци имат специфичен набор от неврони, използвани за разпознаване на лица. Всяка характеристика, която нашият мозък регистрира на лице, ще задейства специфичен набор от тези неврони, като комбинацията от тях прави различен модел или карта, наречена лицева схема. Така че нашите мозъци интерпретират лицата по-скоро като поредица от модели, отколкото като цяло изображение; оценяване на цялостната геометрия на лицето, като същевременно пренебрегва някои от по-фините детайли.

Това, което възприемаме като двойник, всъщност се свежда до обща степен на еднаквост, която виждаме между две лица. Ако невронният модел, предизвикан от основните характеристики, наблюдавани на тези лица, е подобен, тогава ние ги виждаме като еднакви.

Съществуват ли двойник на Земята и паралелна вселена: физиците имат отговор

Човешкият генофонд

Хората са еволюирали, за да имат по-голямо разнообразие от черти на лицето от всички други животни и докато тези характеристики са продиктувани от нашите гени, нашето генетично разнообразие всъщност е доста ниско. Към това се добавя и фактът, че някои лицеви характеристики са по-често срещани от други (около 70 процента от световното население имат кафяви очи), така че не е неразумно да очакваме, че подобни на нашите лицеви характеристики ще се появят произволно и при други хора.

Забележителни съвпадения

Докладите за срещи с двойници се увеличават, вероятно защото хората имат по-голям дигитален отпечатък от всякога, особено що се отнася до лицата ни. От мъжа, който откри, че живее в същото село като точния си двойник, до жената, която намери не един, а двама двойници, като част от социален експеримент, който изследователски екип от университета в Бристол реши да проучи.

Те набират няколко двойки двойници и ги подлагат на изпитание или по-скоро лицата им. Когато разгледаха редица специфични характеристики, те откриха, че имат много висок процент сходство, равен на този на еднояйчните близнаци. Техният генетичен код не показваше тясна връзка.

Разберете дали имате двойник

От другата страна на земното кълбо екип от университета в Аделаида анализира осем ключови черти на лицето сред близо 4000 лица. Измервайки формата и позицията на всяка характеристика, както и точните разстояния между тези характеристики, те откриха, че шансът двама души да съвпадат точно по отношение на всичките осем характеристики е около едно на трилион. Което го прави математически възможно, но изключително малко вероятно.

Значи ли това, че в крайна сметка двойниците не съществуват? Не точно. Техните изследвания се основават на точни измервания. Това може просто да означава, че съдебен антрополог, специализиран в разпознаването на лица, може да различи разликите между вас и двойник, но собствената ви майка все още може да направи двойна оценка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com