Съществуват ли двойник на Земята и паралелна вселена: физиците имат отговор

47581
Съществуват ли двойник на Земята и паралелна вселена: физиците имат отговор
Снимка: Gerd Altmann / Pixabay

Физикът Бриана Смарт от университета в Хертфордшир, Великобритания, разглежда най-популярните теории, свързани със съществуването на паралелни вселени и втора Земя.

Безкрайно разширение

Christine Daniloff, MIT, ESA/Hubble and NASA

Една от теориите се основава на хипотезата за ускорено разширяване на Вселената. Този процес се нарича космическа инфлация. Колкото по-далече от Земята, толкова по-бързо се разширява Вселената. Тази теория предполага, че в някакъв момент от ранната си история Вселената е започнала да се разширява твърде бързо, за да може светлината от много далечни галактики да достигне Земята. Това означава, че някъде има място, което не можем да видим.

Там също има галактики и учените описват това място като отделна паралелна Вселена. Тази теория е популярна, защото не изисква промяна на известните закони на физиката или промяна на нашето разбиране за Вселената, пише Смарт в The Conversation.

Мехурчетата на Вселената

iStock

Има и друга интересна теория за паралелните вселени. Според нея ускореното разширяване на пространството, или космическата инфлация, се е случвало повече от един път. Тези процеси са се случили на няколко места непосредствено след Големия взрив.

В резултат били създадени отделни мехури на Вселената и в тези различни мехури се оказали отделни видове материя. Това означава, че законите на физиката могат да работят по различен начин в различните мехури.

Физици опровергаха съществуването на паралелни вселени

Според тази теория всеки създаден мехур също е безкраен, както и нашата Вселена, но отделен от нашето пространство. Учените смятат, че по този начин е възможно да се обясни отсъствието на някои частици, които трябва да присъстват в нашата Вселена, но все още не са открити. Това се отнася до магнитния монопол – хипотетична елементарна частица, която има само отрицателен или положителен заряд. Тази частица може да съществува в друг мехур на Вселената.

Множество паралелни светове

iStock

Според Смарт има още една интересна теория и тя се отнася до квантовата механика. Квантовата механика е свързана с вероятността малките частици да направят нещо. Ако една частица бъде изстреляна в стена, тя може или да отскочи от нея, или да премине през това препятствие. Квантовата механика показва кое от тези събития е по-вероятно да се случи.

"В математиката обаче няма нищо, което да казва, че трябва да се случи само едно от тези събития. И двете събития могат да се случат по едно и също време. Но ние можем да видим само едно от тези събития. Така че, ако частицата отскочи от стената, в същото време тя може да премине през нея, само че в различна Вселена, а не в нашата", казва Смарт.

Паралелни вселени обясняват малката маса на Хигс бозона

В тази паралелна Вселена всичко би било абсолютно същото като в нашата, с изключение на една малка промяна. В тази Вселена частицата е пътувала през стената, вместо да отскочи от нея. Теорията за съществуването на много паралелни светове предполага, че всеки път, когато възникне квантово-механично въздействие, се създава отделна паралелна Вселена.

След като паралелната Вселена е създадена обаче, ние не можем да взаимодействаме с нея. Така че, макар тази теория е вълнуваща, ние нямаме начин да я проверим.

Съществува ли друга Земя?

iStock

В теорията за множествените светове има много място за друга Земя. Всяка квантова реакция на нашата планета би създала друга паралелна Вселена с друга Земя.

Нещата стават по-сложни в другите теории – за мехурчетата на Вселената и безкрайното разширение. Ако има безкрайни вселенски мехурчета и безкрайно пространство, това означава, че има шанс точно същите видове събития да се повторят в друг мехур или някъде другаде в пространството, за да създадат друга Земя.

Ще търсим двойник на Земята край близка звезда

Но математиката казва, че е малко вероятно. Шансът само 1000 частици да взаимодействат два пъти по един и същи начин е 1 към 10 на степен 2477. Това е 10, последвано от 2477 нули, което е невероятно голямо число. Във Вселената има много повече от 1000 частици, така че шансовете за поява на друга Земя са много малки.

Проверяването на тези теории е невероятно трудно, казва Смарт. Но може би са успели да ги проверят учените от паралелна Вселена.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Млечният път е по-древен, отколкото смятаха учените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос