Най-пълноводната река в света

35673
Най-пълноводната река в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Река Амазонка е най-пълноводната в света и се отличава с два други световни рекорда: тя е най-дългата и с най-голяма площ на речния басейн.

Дължината й е спорен въпрос сред учените. Според различни измервания тя е: от извора на река Маранион около 6400 км, от извора на Апачет - 6992 км, а от извора на Укаяли - 7100 км. Засега Амазонка и Нил си оспорват статута на най-дълга река в света. Над нея не е построен нито един мост.

Най-късата река в света

Образува една от най-големите делти в света - над 100 000 кв. км площ, и включва остров Маражо – един сред най-големите речни острови в цял свят. Има общо около 10 хиляди притока.

По-голямата част от речния басейн на Амазонка се разполага върху територията на Бразилия, а западните и югозападни зони - в Колумбия, Перу, Еквадор и Боливия. Амазонка със своите притоци образува една от най-големите системи за вътрешно-континентални водни пътища в света. Общата им дължина е над 25 000 км. Основното корито на Амазонка е плавателно по протежение на 4300 км (до Андите).

Най-дългата пейка в света

Амазонките

Първата информация за съществуването в Южна Америка на племе на жени-воини - „амазонки“, както са познати от гръцката митология, е предоставена в доклад на кралските чиновници Антонио де Лебрия и Хуан де Сан Мартин. Те участвали в поход из днешната територия на Колумбия през юли 1539 г.: „Докато лагерът ни се намираше в долината на Богота, ни съобщиха за народ само от жени, които живеят самички, без мъже – ето защо ги нарекохме амазонки. Те зачеват деца от роби, които купуват. Родените синове биват изпращани на бащите им, а дъщерите оставят при себе си, за да увеличават своята република. Твърди се, че използват роби единствено, за да зачеват от тях, и веднага ги връщат обратно“.

Кой е открил река Амазонка?

Самата река Амазонка бива открита от конкистадора Франсиско Ореляна. Намирайки се в западната част на Южна Америка. Той и неговият отряд видели малка река, за която сметнали, че се влива в Тихи океан. Взели решение да се спуснат по нея дотам. Обаче се оказало, че реката – Амазонка, тече точно в обратна посока, към Атлантическия океан. В резултат на това, Ореляна станал първият европеец, който прекосил най-широката част на Южна Америка.

Най-дългата река в България – проверете дали ще я познаете

През лятото на 1542 г. неговият отряд срещнал племето на легендарните амазонки и влязъл в сражение с тях. Сега историците смятат, че това са били индианки, които се биели рамо до рамо с мъжете си, или просто дългокоси индианци, а испанците ги объркали с жени. Първоначално Ореляна искал да кръсти реката на свое име, но след тази битка се спрял на варианта „Амазонка".

Малцина знаят, че на около 4 километра дълбочина успоредно под Амазонка тече друга вече подземна река – Хамза, дълга 6 хиляди километра. Открита е през 2011 г. Ала според някои учени тя трудно може да бъде наречена „река“, защото скоростта на нейното течение се измерва със сантиметри за една година. Водата в Хамза е твърде солена.

Кой има най-голямата армия в света?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com