Най-дългата пейка в света

7733
Най-дългата пейка в света
Снимка: pasja1000 / Pixabay

Хубаво е да седнеш на пейка, докато си на брега и гледаш залеза. Властите на малък град във Великобритания решиха да направят подарък на жителите и гостите на града, като построиха най-дългата пейка в света на брега на Литълхемптън. Пейката се появи пред удивената публика съвсем наскоро, на 30 юли 2010 г., тя е не само най-дългата, но и най-извиващата се.

Пейката е дълга 324 метра и може да побере повече от 300 души, разхождащи се по крайбрежната алея. Проектът е основан от Джейн Ууд и нейната дъщеря Софи Мъри, които проектират и други крайбрежни обекти. Най-дългите завои на пейката около стълбовете за лампи и завоите около кофите за боклук са вплетени в невероятни шарки, завладяващи окото.

Пейка осъмна в река Чая в Асеновград

Асеновградската река събира една по една, пречещи на някого, вещи от градинки и улици. Вандализмът в Асеновград расте с пълна сила. Док...

Пейката е изработена от специално обработена тропическа дървесина, добита от плажа след бури, с цветни вложки от неръждаема стомана по гънките, склоновете и спиралите.

Най-дългата пейка символизира единство с природата, плавно се огъва около естествената среда, оплитайки целия насип на града като гривна и насочвайки туристите към забележителностите.

Създателите работят с ученици от дълго време. Именно децата показаха как искат да видят пейката, благодарение на въображението си успяха да украсят насипа, свързвайки зелената зона с плажа.

Дизайнът и конструкцията позволяват пейката да продължи да расте и при желание на местните може да бъде направена още по-дълга и вписана в Книгата на рекордите на Гинес.

123 нови пейки ще бъдат поставени в Русе

В Русе ще бъдат поставени 123 нови пейки, като поетапната подмяна е започнала от днес. Това съобщиха от кметството. Заместник-кметът С...

Повече от 200 местни жители, фирми и организации подкрепиха изграждането на пейката, като направиха дарение, което даде възможност да се направи индивидуална гравюра върху една от дъските й.

Най-дългата пейка в България

В България, или по-точно в град Пазарджик, е най-дългата пейка, чиято дължина според различни източници е от 1015 до 1111 метра.

Тази пейка изцяло обгражда остров-парк "Свобода". Според кмета на Пазарджик решението за изграждане на пейка се дължи на факта, че пейката е място за комуникация. За да може да се общува не само реално, но и виртуално, в парка е свързан WI-FI интернет.

Планира се най-дългата пейка да бъде вписана в Книгата на рекордите на Гинес, тъй като българската пейка с нищо не отстъпва на своите полски и японски пейки, чиято дължина е 613 и 461 метра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com