Най-вкусните риби в света - ще си оближете пръстите, но не прекалявайте с грамажа

10256
Най-вкусните риби в света - ще си оближете пръстите, но не прекалявайте с грамажа
Снимка: iStock

На планетата има около 30 000 различни вида риби. Две трети живеят в океаните на различна дълбочина. Само част от тях се използват ефективно за човешка консумация.

Коя ли е най-вкусна?

Отговорът не е лесен, защото вкусът е индивидуален въпрос. Това, което аз може да намеря за вкусно, вие може да намерите за ужасно - такъв е светът. Но можем да кажем с известна степен на сигурност, че има риби, които са по-вкусни от другите, защото наистина много хора ги считат за такива.

Една от най-вкусните риби в света е фугу. Това е единствената риба, която на японския император със закон му е забранено да яде. Причината е, че много хора, които я ядат сготвена дори с минимална грешка в рецептата, умират. Фугу съдържа една от най-смъртоносните отрови в света - някои видове от тази малка рибка могат да убият повече от сто души само с един залък. Но колкото и да е хубаво месото й, фугу не е в челото на класацията.

Там твърдо стоят две риби - рувета (Ruvettus pretiosus) и есколар (Lepidocybium flavobrunneum).

Тяхната консумация расте в доста ресторанти по света - обаче има една малка тайна, която продавачите на тези риби понякога „забравят“ да разкрият: и двете може да ви накарат да не се отлепите с часове от тоалетната чиния. И то само, ако извадите късмет да стигнете до въпросната чиния...

Тъй като нищо на този свят не идва даром, яденето на тези риби, определяни от мнозина като най-вкусни в света, може да има „странични ефекти“. Но трябва да си приготвите повечко тоалетна хартия!

Лекар: Това е най-добрата риба за хората с диабет

Все пак, има начин да избегнете този смущаващ и изключително неудобен страничен ефект. Рибите са безопасни за консумация, ако се ядат на порции, по-малки от 170 грама - но повечето хора просто не знаят това. А са толкова вкусни, че мнозина си поръчват огромни порции.

При консумацията на тези риби може да се даде добър съвет: не обядвайте, ако ви чака важна среща! Рискът да я пропуснете е твърде голям. Хората, които действително са преминали през такова изпитание, съобщават за мазни и страховити стомашни мега-разстройства - които е невъзможно да се контролират и често водят до неудобни инциденти.

Но защо тези риби причиняват това?

Очевидно телата им са мутирали и не могат да преработват (метаболизират) восъчните естери, които се намират в природното им меню. Естерите, които са много подобни на рициново масло или на минералните масла, придават на месото отчетлива маслена текстура, радикално подобряват вкуса му – и причиняват невероятни стомашно-чревни разстройства.

Учени: В тази риба има най-много паразити

Есколарът и руветата имат съдържание на восъчни естери в месото си около 25%. Този продукт в достатъчни количества действа като извънредно силно слабително средство. При това организмът изхвърля само оранжево течно масло, вместо да формира поне течни изпражнения. Началото на тези най-нещастни моменти в живота на човек започват без предупреждение рязко, внезапно между 30 минути и 36 часа след изяждането на малката рибка. Колкото повече сте яли, толкова по-лоша ще бъде бъркотията в тоалетната.

Но ще извадите късмет, ако изобщо стигнете до тоалетната! Ами, ако сте в автобус, трамвай? Или пред олтара, за да се ожените? Да припомним: процесът не се контролира. Е, тогава ще запомните този миг наистина за цял живот! Свързаните симптоми може да включват болки в стомаха и нещо наистина сатанинско - което научно се нарича „анално изтичане“.

Заради страничния ефект на тези риби, страни като Япония и Италия ги забраняват. Канада, Швеция и Дания изискват да се продават с предупредителни етикети.

Но руветата и есколарът са много популярни в няколко азиатски страни, където се консумират безразборно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com