Особеностите на живота с дете-тийнейджър

3720
Особеностите на живота с дете-тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Когато има конфликти между родител и тийнейджър, всъщност важният въпрос не е това, за което се карат, а как общуват в такава ситуация. Най-важното в едно семейство е връзката между родителите и техните деца. Как трябва да говорите с детето си и да решавате заедно текущите проблеми?

Много родители след поредната кавга с тийнейджърското си дете се питат: Какво не е наред, къде сбърках? Защо между мен и детето ми е изградена невидима стена въз основа на негодувание и липса на разбиране? Чудим се дали разговорите ни винаги трябва да завършват с спор. Има много прост отговор защо това се слуцва - защото бебето ви просто узрява. Известния детски психолог и писател  Jesper Juul пише, че „тийнейджърите правят това, което трябва, те порастват“.

Защо тийнейджърите се държат инфантилно?

Съществува ли инфантилност у днешните младежи и ако да - как да общуваме с тях, за да избегнем драми? Напоследък зачестяват случаите н...

Когато синът или дъщеря ни тийнейджър иска да направи нещо, с което не сме съгласни, имаме пълното право да им кажем направо -  аз напълно не съм съгласен и изобщо не го приемам. 90% от тийнейджърите приемат мнението на родителите си сериозно, въпреки че рядко се съгласяват с тях . Следователно не бива да очакваме доста ентусиазиран отговор, но можем да разчитаме на детето, че ще анализира нашия подход и ще го вземе предвид при вземане на окончателно решение или при следваща подобна  ситуация. Разбира се, много е важно тези думи да се произнасят в тон на безусловна любов, приемане и уважение . Ядосан, обвинителен или заповеднически тон ще даде обратен ефект не само в дадена ситуация, но и във всяка следваща ситуация.

Родителят е т.нар спаринг партньор , т.е. някой, който, както в бокса, оказва максимална съпротива, като същевременно причинява възможно най-малко щети. Следователно родителят не е нито съдия, нито полицай - тези роли не водят до добра комуникация.

Jesper Juul отчита много ясно, че процесът на родителство всъщност приключва, когато детето е на 13-14 години, максимум 15 години. По-късно като родители можем да седнем удобно в креслото и да гледаме детето си с наслада и радост. Активиране на т.нар „Турбо възпитание“ за промяна на нещо в него в последния момент няма да работи. 

Когато разговаряте с вашите деца, е много важно те да се чувстват чути, оценени, забелязани и разбрани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com