От древността до наши дни: Как гонгът промени света

2807
От древността до наши дни: Как гонгът промени света
Снимка: iStock

Експертите не са напълно единодушни по отношение произхода и употребата на гонга. В цялата далекоизточна култура музикалният инструмент гонг е имал и все още има голямо значение в живота на хората. Съществуват спекулации относно възрастта на гонга: някои учени предполагат, че първите предшественици са се появили още през бронзовата епоха, т.е. 3500 г. преди Христа. Други се позовават на факти, според които произходът може да се проследи до 2000 г. преди новата ера.

За основни средища на гонговата култура се смятат Бирма, Китай, Аннам и Ява. За предшественици на гонговете единодушно се признават, така наречените "Kettle Drums", бронзови чайници. От тях се развиват различни форми на гонгове. През вековете различните инструменти се разпространяват чак до Япония по известния Път на коприната. Още: Били Джоел с първи сингъл от 17 години насам (ВИДЕО)

Едва през XVI в. тези очарователни инструменти пристигат в Европа по море от Азия в хода на колонизацията. Благодарение на сплавта си от благородни метали и на често пъти впечатляващ в художествено и тонално отношение външен вид, те са били желана стока. За съжаление обаче те често се използвали само като сигнални инструменти в буржоазното домакинство, за да обявяват времето за хранене или да представят космополитността на дома.

Действителното навлизане на гонга в западната музикална култура може да се датира към 1889 г. По това време в Париж се провежда Световно изложение и в холандския павилион явански и аннамски гамеланови ансамбли представят музиката на своята културна област. Типичното звучене на оркестрите от типа гамелан, които са се развили във висока култура особено в Ява и Бали, се основава главно на гонгове, редици от гонгове и металофони, които се допълват от барабани, струнни инструменти, флейти и вокали, в зависимост от размера и целта на използване. Още: Pearl Jam представи най-добрия си албум досега

Клод Дебюси е един от първите музиканти, които сериозно изследват влиянието на този музикален стил. Морис Равел също е сред пионерите, тъй като отрежда на гонга подобаващо място в своето "Болеро". Много други музиканти използват екзотичния инструмент, макар че употребата му често е била и остава ограничена до драматични ефекти. През последните години музиканти като Йенс Цигар, Йоханес Хаймрат и Бардо популяризират гонга, чрез международни концерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com