От кои храни се дебелее - няма да повярвате за някои от тях

4656
От кои храни се дебелее - няма да повярвате за някои от тях
Снимка: iStock/Guliver

За наше голямо съжаление най-често най-вкусните и любими храни и ястия, като мазнини и калории, са най-вредни.

От кои храни се дебелее?

Ето списък с храни, които трябва да избягвате, сякаш животът ви зависи от това (защото наистина е така):

Сладкото

В списъка с храни, които трябва да се изключат, за да отслабнете, сладкото е номер едно. Сладкото е източник на бързи въглехидрати, които основно допринасят за наддаване на тегло. От излишната захар в кръвта тялото започва да съхранява мастни резерви. Често любителите на сладкото не се ограничават до едно парче шоколад и затова, ако искате да отслабнете, тогава е по-добре да се откажете от сладките храни за известно време. Имайте предвид, че газираните напитки също съдържат захар и затова са сладки.

Продукти от брашно и зърнени храни

Продуктите от брашно също не са далеч от сладкишите. Именно заради тях често трупаме излишни килограми. Забраната включва и тестените изделия, а най-нежелателните са зърнените култури, съдържащи глутен (пшеница, лимец, ечемик и ръж). Полезни зърнени храни като ориз, овес, елда са полезни, но в ограничени количества и в никакъв случай не по-късно от 3 часа преди лягане.

Картофи

Ако искате да отслабнете, по-добре е да откажете картофите. Картофите не са много калорични продукти, но все пак са бързи въглехидрати. Ако не можете напълно да се откажете от картофите, опитайте се да ядете само варени или печени картофи.

Майонеза

Повечето диетолози са на мнение, че именно майонезата, а не обилните количества салати ни правят дебели. Дори и най-безобидната салата от зеленчуци или морски дарове може да се превърне в безмилостен враг на вашата фигура, ако я подправите с майонеза. Сто грама майонеза съдържат цели 620 калории! Вземете правило да пълните салатите с нискомаслена заквасена сметана или натурално кисело мляко.

3 вредни храни, които отключват тромбозата за седмица

Сосове и дресинги

С помощта на мазен сос или дресинг калоричното съдържание на порция елда ще се удвои, ако не и утрои.

Пържени храни и ястия

Да, за да отслабнете, трябва да се откажете от пържените храни. Работата е там, че пържените храни съдържат огромно количество празни калории, от които напълняваме. Тези празни калории нямат хранителна стойност, защото не съдържат полезни вещества и микроелементи за нашето тяло, но ни доставят мазнини, от които вече се опитваме да се отървем, и излишни въглехидрати.

Полуфабрикати

Всички знаят за опасностите от полуфабрикатите, но малко хора осъзнават, че корн флейксът, който сме яли сутрин от детството, също принадлежи към забранените храни. Бързите храни като царевичен флейкс, варено фиде и картофено пюре, както и други продукти за бързо хранене, съдържат огромно количество нишесте, аромати, багрила и мазнини. Такива храни обикновено са с ниско съдържание на хранителни вещества и високо съдържание на нездравословни и неестествени химикали.

15-те най-вредни храни в България

Бекон

Беконът съдържа голямо количество натрий, чийто излишък води до хипертония и много други заболявания. И натрият е само началото.

Чудили ли сте се защо беконът е толкова вкусен? Една такава причина е високото количество наситени мазнини. Наситените мазнини са пряко свързани с много сърдечно-съдови заболявания и затлъстяването. Опасността се крие в почти всички видове бекон, които можем да купим в магазина, поради това, че съдържа огромно количество консерванти, които също влияят негативно на нашето здраве.

Алкохол

Няма диетолог, който да ви препоръча алкохол като средство за отслабване. Много хора погрешно смятат, че алкохолът не съдържа калории. Докато някои алкохолни напитки са с по-ниско съдържание на калории от други, алкохолът просто не подпомага загубата на тегло. Съдържа празни калории, които не ни осигуряват енергия и не съдържа никакви хранителни вещества. Но това не е всичко: наличието на алкохол в тялото ви се възприема от тялото като токсин, който трябва да бъде елиминиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com