Полезното на вредните навици

58876
Полезното на вредните навици

Всеки има своите вредни навици, но понякога се оказва, че вредното не е толкова опасно и дори понякога полезно. Ето пет вредни навика, за които не си струва да се притеснявате.

Късната вечеря
„Вечерята дай на врага си“, много хора си придържат към това твърдение, убедени, че всичко, което бива изядено слез 18.00 ч. се превръща в тлъстини. На практика, обаче стомашно-чревният тракт продължава да работи. Доказателство за това е сутрешното освобождаване на организма от преработените продукти. Затова да си легнеш гладен е по-лошо, от колкото да вечеряш късно. Все пак е добре това да не става непосредствено преди лягане.

Да се седи с кръстосани крака
Смята се, че седенето с кръстосани крака води до разширени вени. Истината е, че няма такъв риск, освен ако не съществуват наследствени и професионални (ако работите прав - учител, продавач) фактори.  Само по себе си, обаче кръстосването на краката не предизвиква разширени вени.

Да нервничите
Ако сте свикнали да се разстройвате при всеки повод, не бързайте да се упреквате. Учените от Станфорд доказаха, че кратковременният стрес е полезен за имунната система.  В отговор на него в организма се увеличава изработването на кортизол, който спомага за концентрацията и решаването на проблема. Не бъркайте обаче лекият стрес и постоянното напрежение- това са две различни неща.

Да ругаете
Немски учени изясниха, че когато човек ругае се повишава нивото на ендорфина – хормонът на щастието.  Изразяването на отрицателните емоции е полезно, особено в екстремни ситуации. Употребата на вулгарни думи във всекидневието обаче, напротив, е пряк път към деградация.

Да рискувате
Смята се, че трябва да се помисли преди да направите каквото и да било. Според американски специалисти, обаче, когато човек рискува това води до покачване на адреналина, който пък от своя страна поддържа организма и по-точно – мозъка. За да си набавяме хормона на насладата -  серотонин, са ни необходими силни емоции, затова хората често извършват безразсъдни постъпки.

Още интересни новини четете в сайта SRoditeli.com

Кризата на 30-те години. Как да я преминем невредими

В живота на всеки има преломни моменти, които се обобщават под наименованието „криза на възрастта“. Преломът, който настъпв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com