На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

4911
На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Международното летище „Франц Йозеф Щраус“ в Мюнхен (Flughafen München „Franz Josef Strauß“) се намира в Горна Бавария. Открито е през 1992 г. и носи името на популярния бивш премиер на Бавария.

Летището в Мюнхен е на второ място по брой обслужени пътници в Германия след Франкфурт на Майн, и на седмо място в Европа. Това е и базата на германската национална компания Lufthansa. През 2020 г. получи наградата Skytrax World Airport Awards като най-доброто сред летищата в света с годишен пътникопоток между 40 и 50 милиона пасажери.

Терминали и съоръжения

Летището в Мюнхен се простира на площ от 15,6 кв. км. Има два пътнически терминала, всеки от които обслужва приблизително между 20 и 25 милиона пътници.

Терминал 1 е по-старият. Той има капацитет за 25 милиона пасажери на година и е разделен на пет модула. Модули A и D се използват за обслужване на полети в рамките на шенгенското пространство, докато B и C обслужват полети извън Шенген. Модул Е обслужва само пристигащи пътници. Зала F е отделна локация, разположена в близост до Терминал 2, като обслужва полети с по-високи изисквания за сигурността – тоест, до Израел.

Дължината на Терминал 1 е приблизително 1081 м. На перона пред терминала има 60 места за самолети, някои от тях оборудвани със специално приспособени рампи, до които пътниците се превозват с автобус. Това им позволява да се качват на борда на самолета независимо от метеорологичните условия.

В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

Някои големи авиокомпании, обслужвани от Терминал 1, са Emirates, Condor, Qatar Airways, Delta Air Lines, American Airlines, easyJet и TUIfly.

Терминал 2 започва работа на 29 юни 2003 г. Проектният му капацитет е за 25 милиона пасажери годишно. Използва се само от Lufthansa и от членовете на Star Alliance с изключение на Turkish Airlines. Партньорите на Star Alliance - Air Malta, Luxair и BMI Regional, също се обслужват тук.

Тъй като е проектиран като терминал-хъб, Терминал 2 не е разделен на модули както Терминал 1. Вместо това всички съоръжения са концентрирани около централна площ. Поради изискванията за сигурност, предложени от ЕС, терминалът е оборудван за обслужване на пътници, пристигащи от държави, които се считат за опасни, т. е. не поддържат същите изисквания както ЕС.

Терминал 2 е дълъг 980 м и на източната му платформа може да застанат 75 самолета. При липса на достатъчно свободно място понякога се използва западната платформа, до която пътниците се превозват с автобус.

През 2014 и 2015 г. SkyTrax обявява летището като най-качественото в Европа и трето в света.

Летище София с нови дестинации в лятното си разписание

Франц Йозеф Щраус (1915 – 1988) е германски следвоенен държавник, един от лидерите на баварската партия Християн-социален съюз (ХСС). Роден е в Мюнхен. Баща му е собственик на магазин за месо, а майка му домакиня. Родителите му били ревностни католици.

По време на Втората световна война му е присъдено звание лейтенант (в документите му е отбелязана любопитната подробност: „по-подходящ за учен, отколкото за офицер“) и бива назначен за командир на зенитно-артилерийски взвод в състава на 6-та армия на Вермахта. Така Щраус става участник в Сталинградската битка. Малко преди капитулацията на 6-та армия на Паулус е изпратен на курс за командири на батареи тежка артилерия. По пътя влакът бива бомбардиран и Щраус получава измръзване, понеже дава зимните си филцови ботуши на войник. Повече не го изпращат на фронта. Военните му награди са Железен кръст и Кръст за военни заслуги.

След войната попада в лагер за военнопленници, но през 1945 г. е освободен, тъй като не е извършвал военни престъпления. Същата година става член на Християн-социалния съюз, а през 1949 г. е избран за негов председател и остава такъв до кончината си през 1988 г.

 

---

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com