Психотерапия… чрез чистене!

4636
Психотерапия… чрез чистене!
Снимка: iStock/Guliver

Вече от години психолози провеждат международни изследвания относно това, как почистването и домакинската работа се отразява на психиката на човек. В последното издание, направено от международен изследователски институт в единадесет държави, респондентите посочиха интересен аспект на почистването на дома.

Оказва се, че за много хора почистването е начин за релакс, а дори и вид медитация! Това е мнението на поне 75% от британците и 59% от французите. Почистването като дейност, която предприемаме, на практика може да ни накара да се чувстваме по-добре. Струва си да направим по-задълбочен анализ на това неочаквано заключение.

Какво е психотерапия?

За да има ефект от психотерапията, най-напред самите Вие трябва да вярвате, че нещата могат да се променят. Положителният ефект от лече...

Живеем в много динамично променящ се свят и без съмнение в смутни времена. Намирането на начин да се отпуснете за релакс стана наложително. Как почистването може да бъде дейност, която помага в това?

В ежедневната надпревара хората се нуждаят от много време, за да се отпуснат. Те страдат от нарастващи изисквания както в професионалния, така и в личния живот, времевия натиск и желанието да изпълнят своите стремежи във всяка област. Какво общо има почистването с това? Е, има и то много!  Невробиолозите са открили, че мозъкът ни произвежда специфични, ендогенни вещества - така наречените "хормони на щастието", когато може да функционира рутинно. И точно това е аспектът, който прави почистването. Фокусираме се върху настоящия момент, умът ни се освобождава от натрапчиви мисли – става ясно, а освен това усилията, положени в почистването, възнаграждават чистотата в къщата.

Изследванията показват, че стресът често не е причинен от външен натиск, но 70% от него е причинен от вътрешна нагласа. Нашата личност решава за това. Хората, които приемат стреса не като нещо лошо, а натиск, с който не могат да се справят, решават тази дилема лесно. Те се фокусират върху това, което е осъществимо и не губят енергията си за самокритикуване.

Когато почистваме, ние "сме си господари на самите себе си" и можем да свършим работата, както си поискаме. Важно е, че усилието на невроните, работещи тогава, е минимално и това прави мозъка ни отпуснат. Нищо чудно, че почистването се превръща в ритуал за релакс за много хора.

Учени: Почистването на дома е по-добро от посещение при психолог

Все повече зачестяват случаите на стрес, депресия, лоши емоции и неща, които ви пречат да се справите с ежедневните дела. Понякога посе...

Важно е да се увлечете със задачата в момента. От гледна точка на психологията, това е перфектен начин да почувствате собствената си свобода и влияние върху заобикалящата реалност. Много хора описват почистването с този подход като медитативно преживяване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...