Психотерапия… чрез чистене!

4587
Психотерапия… чрез чистене!
Снимка: iStock/Guliver

Вече от години психолози провеждат международни изследвания относно това, как почистването и домакинската работа се отразява на психиката на човек. В последното издание, направено от международен изследователски институт в единадесет държави, респондентите посочиха интересен аспект на почистването на дома.

Оказва се, че за много хора почистването е начин за релакс, а дори и вид медитация! Това е мнението на поне 75% от британците и 59% от французите. Почистването като дейност, която предприемаме, на практика може да ни накара да се чувстваме по-добре. Струва си да направим по-задълбочен анализ на това неочаквано заключение.

Какво е психотерапия?

За да има ефект от психотерапията, най-напред самите Вие трябва да вярвате, че нещата могат да се променят. Положителният ефект от лече...

Живеем в много динамично променящ се свят и без съмнение в смутни времена. Намирането на начин да се отпуснете за релакс стана наложително. Как почистването може да бъде дейност, която помага в това?

В ежедневната надпревара хората се нуждаят от много време, за да се отпуснат. Те страдат от нарастващи изисквания както в професионалния, така и в личния живот, времевия натиск и желанието да изпълнят своите стремежи във всяка област. Какво общо има почистването с това? Е, има и то много!  Невробиолозите са открили, че мозъкът ни произвежда специфични, ендогенни вещества - така наречените "хормони на щастието", когато може да функционира рутинно. И точно това е аспектът, който прави почистването. Фокусираме се върху настоящия момент, умът ни се освобождава от натрапчиви мисли – става ясно, а освен това усилията, положени в почистването, възнаграждават чистотата в къщата.

Изследванията показват, че стресът често не е причинен от външен натиск, но 70% от него е причинен от вътрешна нагласа. Нашата личност решава за това. Хората, които приемат стреса не като нещо лошо, а натиск, с който не могат да се справят, решават тази дилема лесно. Те се фокусират върху това, което е осъществимо и не губят енергията си за самокритикуване.

Когато почистваме, ние "сме си господари на самите себе си" и можем да свършим работата, както си поискаме. Важно е, че усилието на невроните, работещи тогава, е минимално и това прави мозъка ни отпуснат. Нищо чудно, че почистването се превръща в ритуал за релакс за много хора.

Учени: Почистването на дома е по-добро от посещение при психолог

Все повече зачестяват случаите на стрес, депресия, лоши емоции и неща, които ви пречат да се справите с ежедневните дела. Понякога посе...

Важно е да се увлечете със задачата в момента. От гледна точка на психологията, това е перфектен начин да почувствате собствената си свобода и влияние върху заобикалящата реалност. Много хора описват почистването с този подход като медитативно преживяване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com