Съхраняваме ли продуктите правилно?

1166
Съхраняваме ли продуктите правилно?
Снимка: iStock/Guliver

Срокът на годност на повечето хранителни продукти би могъл значително да се съкрати поради много причини, но главно в по-голямата част от случаите сме виновни самите ние, заради което и накрая изхвърляме любимата си храна.

Как да избираме

За да не се налага да изхвърляме храната, която сме закупили наскоро, е важно да подбираме разумно и да следваме някои важни правила.

Опаковката на дадения продукт трябва да бъде чиста, здрава и да няма наличие на подозрителни петна или пукнатини.

Насочвайте се към продуктите поставени по-назад на рафтовете, защото обикновено те са по-свежи от останалите и срокът им за годност е значително по-дълъг.

Зеленчуците и плодовете обикновено биват съхранявани в специална за тях среда, ако са извън нея те бързо се развалят. Подбирайте най-често купуваните сезонни плодове и зеленчуци, такива, които не се задържат много по щандовете.

Наострете вниманието си към продукти, пуснати на пазара на разпродажба или промоция. Много вероятно е, те да са с изтичащ срок на годност.

Придържайте се към верига магазини или места, които са по-популярни от останалите, тъй като наплива от купувачи по такива места е по-голям и стоките не се задържат много по рафтовете. Това правило е особено важно, когато става дума за месо или млечни продукти.

Не забравяйте, че измитите зеленчуци и плодове в много от случаите се развалят по-бързо от останалите. В случай, че не е така, то значи те са обработвани с вредни химикали.

Как да съхраняваме храната

Ако искате лимоните да останат свежи 3 месеца, съхранявайте ги по този начин

Знаете, че ако забравите половин лимон в хладилника, той много бързо губи свежестта си. В случай, че не реагирате навреме и не добавите...

Разбира се, най-добрите места за съхранение на храна у дома си остават хладилникът и фризерът. Не е необходимо обаче да запълвате капацитета им с продукти, за които не е указано, че трябва да се съхраняват при много ниски температури. Консерви, хляб, зърнени храни и други, просто нямат нужда да бъдат съхранявани в хладилник или фризер.

Важно е всички продукти, които не са в хладилник, да бъдат съхранявани на тъмно. Това правило е особено важно, когато в хранителните продукти се съдържат много мазнини, като майонеза, растителни масла, халва, шоколад и други.

Плодовете и зеленчуците също можете да ги държите на сухо и тъмно място. За предпочитане е да не са измити, а с остатъци от суха почва по тях. Питате се защо на тъмно? Причината е, че витамин В2 се разрушава в досег до светлина.

Брашно, сладкарски изделия, билки, масло, пушена риба и други, можете да съхранявате в хартиени пликове или просто да бъдат увити в хартия. Тук минусът е, че след известно време хартията би могла да се овлажни.

За сухите продукти като чай, кафе, захар, макарони, зърнени култури, хляб и други, отлично можем да ги съхраняваме във всевъзможни дървени посуди. Минусът тук е, че чистотата им се поддържа трудно, затова бихте могли да ги замените и със стъклени такива. Пластмасовите съдове използвайте само и единствено в краен случай.

Бурканите са изключително подходящи, защото могат да се използват многократно. Проблемът е , че са по-тежки и има опасност да се счупят, а счупят ли се, съдържанието в тях също трябва да се изхвърли.

Пластмасовите кутии бихте могли да използвате, когато замразявате храната си във фризера.

Едно наистина универсално и често срещано приспособление за съхраняване на различни видове храни са домакинското фолио и найлоновите пликове. Във фолио бихте могли да увиете различни видове колбаси, масло, риба. В найлоновите торби съхранявайте бисквити, сухари, макарони или зърнени храни, но в никакъв случай плодове, зеленчуци, извара или кашкавал.

Не е добре да оставяте храната си в алуминиеви съдове, защото се окислява. Емайлираните посуди също, особено ако има наранявания по повърхността им. Остатъчен метален вкус в храната, може да се появи, ако я оставите за дълго в съдове от неръждавейка.

Полезни съвети

- Нужно е редовно да размразявате и почиствате хладилника си, дори, ако е по-съвременен модел.
- Никога не поставяйте в хладилника топла храна.
- Не препълвайте хладилника си с всевъзможни хранителни продукти, тъй като му е нужно пространство за циркулация на въздуха. А и охлаждането на храната ви ще бъде значително по-качествено.
- Не дръжте храната си в близост до почистващи препарати или всякаква битова химия.
- Винаги спазвайте правилата за съхранение на хранителните продукти, подробно описани на тяхната опаковка.
- Създайте си навик, да правите често влажно почистване на кухнята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com