Топ 8 интересни факта за цвета на очите, за които не сте знаели

16699
Топ 8 интересни факта за цвета на очите, за които не сте знаели
Снимка: iStock

До каква възраст се формира цветът на очите и защо ирисът ни има един или друг цвят?

Факт 1: Всички хора се раждат със светли очи

Моля, имайте предвид, че всички новородени бебета имат сиво-сини очи. Офталмолозите обясняват това много просто – бебетата нямат пигмент в ириса. Изключения са само в страните от Източна, Югоизточна и Южна Азия. Там при децата ирисът вече е наситен с пигмент.

Факт 2: Окончателният цвят на очите се придобива в юношеството

Цветът на ириса се променя и формира до 3-6 месеца от живота на детето, когато меланоцитите се натрупват в ириса. Окончателният цвят на очите при хората се установява на 10-12 години.

Факт 3: Кафявите очи са сини очи

Тези храни са пагубни за зрението

Правилната диета е важен фактор за здравето на очите и по-специално за запазване на остротата на зрението дори и при напредване на възр...

Кафявото е най-разпространеният цвят на очите на планетата. Но офталмолозите казват, че кафявите очи всъщност са сини под кафявия пигмент. Това е резултат от генетична мутация. Външният слой на ириса съдържа голямо количество меланин, което води до поглъщане както на висока, така и на нискочестотна светлина. Отразената светлина предизвиква появата на кафяв цвят.

Факт 4: В древни времена всеки е бил с кафяви очи

Изследователите са открили, че преди 10 хиляди години всички жители на планетата са имали кафяви очи. По-късно се появява генетична мутация в гена HERC2, при носители на която намалява производството на меланин в ириса. Това води до появата на синьо за първи път.

Факт 5: Хетерохромия

Хетерохромия - различен цвят на ириса на дясното и лявото око. Тази особеност се обяснява с факта на излишък или дефицит на меланин поради заболявания, наранявания, генетични мутации. При абсолютна хетерохромия човек има два различни цвята на ириса. Едното око може да е синьо, а другото кафяво. Планетата е дом на 1% от хората с такова необичайно отклонение.

Познавате ли хора с лилави очи?

Виждали ли сте хора с лилави очи? Може би само в приказките и филмите. Всички познаваме (поне от филми и снимки) една от най-красивите ...

Факт 6: Зеленото е най-редкият цвят на очите

Зелените очи имат 1,6% от хората на планетата, това е най-рядкото, тъй като е изкоренено в семейството от доминиращия кафяв геном. Във външния слой на ириса се разпределя необичаен светлокафяв или жълт пигмент липофусцин. Заедно със синия или циан цвят в резултат на разпръскване в стромата се получава зелено. Чистият зелен цвят на очите е изключително рядък.

Факт 7: Други цветове на ириса

Черният цвят на очите е подобен на структурата на кафявите. Но концентрацията на меланин в ириса е толкова висока, че падащата върху него светлина всъщност се абсорбира напълно. Черният цвят на очите е най-разпространен сред представителите на монголоидната раса в Източна, Югоизточна и Южна Азия.

Синият цвят на очите е резултат от разсейване на светлината в стромата (в основната част на роговицата). Колкото по-ниска е плътността на стромата, толкова по-наситен е синият цвят.

Котка с различни очи

Различният цвят на очите или хетерохромията отдавна привличат със своята необичайност. Някои приемат котката с различни очи за особено ...

Цветът на орех е комбинация от кафяво (лешниково), синьо или светло синьо. И може да придобие различни нюанси в зависимост от осветлението.

Сивият цвят на очите е подобен на синия, докато плътността на влакната на външния слой е по-висока. Ако плътността не е толкова висока, цветът на очите ще бъде сиво-син.

Жълтите очи са изключително редки. Образуват се поради съдържанието на пигмента липофусцин (липохром) в съдовете на ириса.

Факт 8: Албиносите имат както червени, така и лилави очи

Най-необичайният и интересен цвят на очите, червеният, обикновено се среща при албиносите. Поради липсата на меланин ирисът на албиноса е прозрачен и изглежда червен поради кръвоносните съдове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com