Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забавни старобългарски думи, които са опитали да заменят чуждиците

15 декември 2020, 11:08 часа

Всички знаем за богатството на българския език и това колко пъстър и шарен може да бъде той в най-различните си диалектни форми. И преди, както и сега е имало много хора, които са били против навлизането на чуждиците в родната реч, но с годините се вижда, че това е един необратим процес, който продължава с пълна сила. В тази статия ще споделим с вас някои от забавните български думи, които са били представени като заместител на навлизащите чуждици преди около стотина години.

Женска линия - Реброкльощь

Буби копфь - Косостригь

Фризура - Кждрокось

Деколте - Голоциць 

Ханшове - Дебеловина

Сутиень - Торбодръжь 

ОТКОГА ИМА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?

Корсеть - Кръстостись

Жартиерь - Чорапоскжсь 

Кюлоти - Четалища 

Комбенезонь - Тънкоризица 

Пудра - Бръчкоскривь 

Крайонъ - Ведопись 

Флирть - Мазногледь 

Ухажване - Лиготекь 

Рандеву - Роготурь

Сексапиль - Вириопашь 

Суфражетка - Вътрогонка

Файв-о-клокь - Чай-о-клюкь

Журь - Одумвалище 

Женски съюзь - Кикиморище 

Тук можете да намерите линк и към публикацията на Николай Маринов, доцент от университета в Хюстън, която ни вдъхнови за този материал. Самите изрази са много цветни и забавни, а за тяхната практичност следим най-добре през призмата на времето, тъй като нито една от тях не се е наложила в съвременния ни език. Голяма част от споменатите чуждици, обаче присъстват в нашия речник. 

Бихме искали да обърнем внимание на това колко важно е да пазим и съхраняваме родния език, както и да имаме правилно отношение към него. Грамотното писане на кирилица е най-елементарната форма на уважение, която можем да приложим спрямо българския език. Навярно помните, че преди две-три години беше издадена версия на "Под игото" изцяло на шльокавица, в опит да се обърне внимание на този проблем. Истината е, че трябва да ценим своето езиково богатство и да го използваме, а най-простият начин за това е като избягваме да пишем eto taka. 

 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес