Знаете ли кой наистина е Крали Марко?

6753
Знаете ли кой наистина е Крали Марко?
Снимка: iStock/Guliver

Всички са слушали легендите за Крали Марко, прелитащ с коня си само с едни скок планините, но малцина могат да отговорят на въпроса кой наистина е той. Образът му в народната памет е образ на светец, яздещ огромен кон, чиито копита оставят в скалите дълбоки и незаличими следи, някои от които и до днес се посещават от туристи, желаещи да видят кралимарковските стъпки. Реална личност ли е едрият и силен мъж, яздещ верния си кон Шарколия? Припокриват ли се историята и легендата, или животът и делата му са измислица? Как се е променил образът му през вековете и какво реално знаем за него?

Кой е Крали Марко?

Ако смятате, че той е поредният образ, роден от българското народно творчество, грешите. Истинското име на Крали Марко е Марко Мърнявчевич. Познат е бил и като Марко Кралевити и Марко Кралевич и е реална историческа личност, средновековен крал на  Прилепското кралство – държава, съществуваща за съвсем кратко в Европа.  Баща му бил крал Вълкашин – владетелят на една значителна част от териториите на днешна Северна Македония. Началото на възхода на семейство Мърнявчевичи започва през периода на оформянето на Душанова Сърбия. Именно поради това Крали Марко е останал не само в българската народна памет, но и в македонската, и в сръбската народна памет.

Любопитна теория, която е малко позната, е че Крали Марко завършва живота си като османски васал. Крали Марко – османски васал е теория, която не е безспорно подкрепена с факти, но е ясно, че е завършил жизнения си път в битка, сражавайки се на страната на османците. Тук историята и фактите по въпроса кой е Крали Марко се различават тотално. Загинал в битка на страната на османците в историята, а в народните песни непобедим юнак и защитник на християните от османците? Оказва се, че макар да е реална историческа личност, Крали Марко от легендите е различен от Крали Марко кралят. Защо Крали Марко е преминал на страната на османлиите и само привидно ли е било това – за да защити своите, както сам е твърдял в края на пътя си, остава ненапълно ясно. Легендите разказват, че на смъртния одър Крали Марко се разкайвал и разказвал, че е сторил това, за да спаси своите, но истината остава недоказана.

Други историци и учени говорят и за митологизирането на образа на Крали Марко. Запитани кой е Крали Марко, част от тях го сочат (като например проф. Иван Венедиков) за наследник на митологически персонаж, който се доближава в голяма степен до хетския Бог на бурята.

Какъв е произходът на Крали Марко?

И българи, и сърби, и македонци имат предания и легенди за Крали Марко. Когато се питаме кой е Крали Марко, неминуемо е да проявим любопитство какъв е произходът му. Според съчинението на Мавро Орбини от края на XVI век Крали Марко е бил от сръбски произход. В по-стари летописи Константин Михайлович, Йоан Музаки и други сочат произхода на Крали Марко като български. Самият той вероятно също се е чувствал българин, щом се подписвал като „трети цар на България“. Произходът не е доказан безспорно, поради което образът на Крали Марко намира своето заслужено в място в народното творчество и народната памет и на България, и на Сърбия, и на Македония.

Образът на Крали Марко през вековете

Променя се образът на героя в народната памет с течение на вековете. Докато в началото е бил представян, облечен в средновековните царски златотъкани мантии или войнски халчести брони, в легендите, родили се по-късно, той вече носел калпак, червен пояс и конопена риза – типично български одежди, с които образът му се доближава до този на хайдутите, които също били защитници на народа от турската власт.

Вероятно далеч не е толкова важно кое е истина, кое легенда, къде се пресичат историята и митът, защото образът на Крали Марко е нещо много повече от исторически или легендарен образ. Той е израз на колективната памет, на мечтите, стремежите и схващането за свобода на народа ни в онези времена, на въжделенията на българския народ за самоуправление. И точно това, а не кой е Крали Марко, е най-същественото и важното.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com