Биометричните данни: Пътят към свят без пароли

27637
Биометричните данни: Пътят към свят без пароли
Снимка: iStock

Замисляли ли сте се колко често забравяте паролата си, когато използвате някаква услуга? Всички се сблъскваме с този досаден проблем.

Паролите обикновено са трудни за запомняне, независимо дали са свързани с нещо лично, или са непонятна смесица от букви, цифри и символи, използвани за по-голяма сигурност. Когато са замесени финансови услуги, компаниите изискват сложни пароли, които да се променят периодично. А това създава допълнителни усложнения.

Паролите не са кошмар само за потребителите. Кол центровете на финансовите институции прекарват ужасно много време, помагайки на клиентите да променят кодовите си думи за достъп. "Паролите са огромен проблем в информационното ни бюро – 30% до 50% от разговорите са свързани с тях", признават от канадската компания за електронна идентификация Trulioo.

Ключът е в биометрията

Решението на този проблем е биометрията. Биометричните данни постепенно се превръщат в обичаен начин за получаване на достъп до компютри, приложения и уебсайтове. Милиони хора свикнаха да отварят мобилните си телефони със сканиране на пръстов отпечатък или разпознаване на лицето им. Вече не е нужно излишно да натоварвате паметта си, помнейки паролите за десетки онлайн профили – паролата сте самите вие.

Биометричната идентификация вече не е футуристична фантазия от филмите, а напълно реална тенденция. Премахването на паролите е отдавнашна цел, но едва отскоро се прилага като обичайна практика, посочват анализаторите от Gartner. Да платиш желаното с едно докосване или един поглед

Пръстов отпечатък

Пръстовият отпечатък е най-разпространеният начин за биометрично разпознаване. Apple го използва от 2013 г., най-вече за да избегне злоупотреби при разплащанията с Apple Pay. В момента почти всеки смартфон от среден и висок клас поддържа тази функция.

Добре е да се има предвид, че пръстовите отпечатъци не винаги са уникалните идентификатори, за каквито се смятат. Сензорите им трябва да бъдат много прецизно настроени, за да разпознават правилно релефа на пръстите и да различават дори най-дребните детайли. В противен случай има риск от множество грешки и злоупотреби.

Лицево разпознаване

Лицевото разпознаване става все по-популярно и все повече устройства използват тази технология, включително и на хардуерно ниво, тъй като хардуерното разпознаване на лица е много по-сигурно от софтуерното. Например новите модели на iPhone имат хардуер, който прави по-сложни проверки – той може да определи дълбочината на изображението и различава истинско лице от снимка на лице.

Разпознаването на лица постепенно измества дори сканирането на ретината, което е особено предпочитано от устройствата на Samsung. То обаче продължава да е част от системи за сигурност, които се използват при проверките на летищата и някои спортни съоръжения в САЩ.

Според експерти много финансови институции, а и други компании, ще преминат към хардуерното разпознаване на лица, включващо изкуствен интелект, който може да разпознае дали изображението е на жив човек. За да влезете в онлайн банкирането си, скоро може да е нужна двуфакторна идентификация – селфи със смартфона и сканиране на документ за самоличност като лична карта, шофьорска книжка или международен паспорт. Или пък комбинация от пръстов отпечатък и селфи.

Гласова идентификация

Биометричните данни в банкирането далеч не се ограничават само до сканирането на пръстови отпечатъци и лицево разпознаване. Водещи финансови институции проучват различни физически характеристики, които могат да се използват за бърза и сигурна идентификация. Например разпознаването на гласа. Една от най-големите британски банки – Standard Chartered използва гласова биометрична технология при банкиране по телефона за клиенти в Азия.

Може ли компютърът наистина да различава всеки глас? Според експертите отговорът е „да“. Човешкият глас има около 100 различни характерни особености, като скорост, ритъм и произношение, и дори размера и формата на устата, които могат да бъдат идентифицирани чрез алгоритъм.

Инвестиционната компания Fidelity също използва гласов идентификатор. Клиентите ѝ записват кратко гласово съобщение, което служи за удостоверяване на самоличността им, щом се обадят на компанията. Други използват изкуствен интелект и гласов отпечатък, съхраняван в мобилен телефон, за да предотвратят злоупотреби. С помощта на специални интерактивни гласови системи потребителите могат да потвърдят или да отхвърлят съмнителни банкови трансакции.

Плащане с длани

Друга перспективна биометрична технология е сканирането на дланите. Инфрачервени сензори сканират линиите на дланта, които също са уникални при всеки човек. Гигантът в електронната търговия Amazon предоставя такава услуга в някои от физическите си магазини в САЩ и Великобритания. Тя сериозно улеснява плащането на различни покупки – нужно е само да задържите дланта си върху сканиращо устройство за няколко секунди.

Всъщност клиентите не плащат с длани, а с кредитната си карта, която обаче е свързана с уникалния отпечатък от тяхната длан. От търговията на дребно тази практика лесно може да се прехвърли в други области като банковите клонове, банкоматите или при онлайн банкиране. Очаква се тя да се приеме добре от потребителите, които искат безопасност и сигурност, но и възможно най-бързи разплащания.

Изпробват се и други биометрични технологии като лицево разпознаване на живо за удостоверяване при дистанционно банкиране; преносими устройства, които проверяват самоличността по електрическите импулси на сърдечния ритъм, както и сканиране на отпечатък от окото.

В услуга на потребителите

Наред с останалите предимства замяната на паролите с биометрични данни е очевиден начин за банките и финансовите институции да подобрят потребителското преживяване. Плащането на различни стоки и услуги е много по-бързо и лесно.

Биометричната идентификация коренно ще промени начина, по който използваме банковите услуги. Банките постоянно въвеждат модерни технологии, така че банкирането ще е все по-лесно в бъдеще.

Все пак е нужно да се подхожда внимателно, тъй като хората могат да сменят паролите си, но не и биометричната си идентичност. Изключително важно е да бъдат въведени разпоредби за сигурността на биометричните данни, тъй като те се използват във все повече области. Банковите звена за разкриване на измами също трябва да бъдат нащрек.

Банкирането продължава да се прехвърля онлайн, а необходимостта да се балансират удобството и сигурността превръща биометрията в много привлекателно решение. Вместо да кара клиентите да преминават през множество проверки за идентификация, биометрията го прави за секунди.

Биометричните данни тепърва ще се използват, а банките ще прилагат все по-модерни начини за идентификация. Целта е клиентите им да могат да потвърдят самоличността си, независимо дали влизат в офис, използват мобилно приложение или се свързват с кол центъра. По-бързо, по-лесно, по-удобно, но и по-сигурно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от DIGITALIZE THIS:

Таня Димитрова и център “Яника”: Мост между световете и светло бъдеще за всички деца (ВИДЕО)

Пощенска банка спечели престижно отличие "Топ работодател"

Талантливите деца от "Бон-Бон" стават посланици на младежката програма на Пощенска банка "Project YOUth"

Пощенска банка отчита 40% повече онлайн покупки с дебитни и кредитни карти през 2022 г.

Финансово решение за устойчиво бъдеще

Четири компании са отличени в програмата за растеж на Ендевър – Dare to Scale 2022

Пощенска банка придоби българския клон на БНП Париба Пърсънъл Файненс

Юробанк се договори с БНП Париба Груп за придобиването на ритейл бизнеса ѝ в България

Петя Димитрова бе удостоена с наградата "Банкер на годината" 2022

Мобилният портфейл ONE wallet на Пощенска банка вече е достъпен за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Digitalize This