200% ръст на чуждите инвестиции в България

8558
200% ръст на чуждите инвестиции в България
Иновативна производствена мощност бе открита в страната ни

С 200% са нараснали преките чуждестранни инвестиции в България за периода януари-юли спрямо същите седем месеца на 2011 г., съобщи днес икономическия министър Делян Добрев.

Добрев откри нова реверсивна двушахтова варова пещ на завода на фирма "Огняново К" в Сливница, съобщиха от МИЕТ.

По думите на министър Добрев през миналата година чуждите инвестиции са били в размер на 350 млн. евро, а тази – 850 млн. евро.

Като цяло виждаме съживяване на чуждите инвестиции в страната, каза той.

За съоръжението на фирма "Огняново К", което е второ от своя род в света, са инвестирани 18 млн. лева. С такава инвестиция българската икономика е толкова конкурентоспособна, колкото германската, посочи министър Добрев.

Същата инсталация в Германия е построена за 12 месеца и още толкова време е било необходимо, за да бъде настроена за работа. В България целият процес е завършен само за 12 месеца.

По думите на министър Добрев инвестицията е изключително важна и заради двукратното увеличаване на производствения капацитет на предприятието и намаляването наполовина на енергоемкостта на производството.

Новата варова пещ в завода на "Огняново К" е доказателство, че в България се случват инвестиции дори и в период на възстановяване след икономическата криза, каза още икономическият министър.

С новите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, който ще се гледа на първо четене в петък, даваме допълнителен стимул за инвеститорите, като в определен период, за всеки инвеститор клас А и клас Б, независимо дали е българска или чуждестранна компания, ще възстановяваме социалните осигуровки от страна на работодателя за период от две години, което означава, че разходите на инвеститорите за социални осигуровки ще намалеят със 17,4%, обясни министър Добрев.

Той допълни, че работодателят се задължава да запази броя на работните места за период не по-малък от пет години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика