Събарят 222 сгради след земетресението в Перник

8178
Събарят 222 сгради след земетресението в Перник

Днес на пресконференция с кмета на Перник Росица Янакиева стана ясно, че в града и околностите трябва да бъдат съборени 222 сгради, които са пострадали тежко след силното земетресение на 22 май тази година.

Янакиева даде отчет за свършеното през последните месеци, тъй като изтече срокът, в който общината трябваше да изпълни своите ангажименти по отношение на подадените молби от гражданите за обезщетения след бедствието. В община Перник са постъпили 8507 молби на граждани, от тях малко над 7 000 са за възстановителни помощи. Екипи от конструктори и лицензирани оценители са направили оценка на 7 574 пострадали обекти, предаде БГНЕС. Обезщетения, предоставени от Междуведомствената комисия досега обаче са получили едва 255 домакинства.

Янакиева още веднъж призова работата на комисията да бъде ускорена и молбите на хората да бъдат разглеждани с по-бързи темпове. До момента близо 190 домакинства, чиито домове са засегнати от земетресението, са поискали кризисно настаняване от община Перник. От тях 60 семейства могат да бъдат настанени в различни сгради в Перник и околните села.

"Поискани са 18 млн. лв. за възстановяване на пострадали домове и подпомагане на гражданите. Досега от Междуведомствената комисия са предоставени 1,7 млн. лв. За общински сгради са отпуснати 3,5 млн. лв. при поискани 9,5 млн. лв.", уточни Янакиева, като подчерта, че не бива да се правят излишни спекулации относно размера на предоставените средства от държавата.

Кметът на Перник заяви още, че заради назначените проверки в общината работата се спъва, тъй като не може да се плаща на строителните фирми. В резултат на това те вече са спрели работата си в общинските сгради. Ремонтите до момента възлизат на 1,6 млн. лв., но средствата ще бъдат изплатени от Междуведомствената комисия след като приключат проверките. "До момента нито прокуратурата, нито Агенцията за държавна финансова инспекция са констатирали нарушения. Дано приключат бързо, защото не можем да платим на строителите и те се отдръпнаха от обектите", каза Росица Янакиева.

Още в първите дни след земетресението бе открита дарителска сметка на общината, в която досега са постъпили 189 712 лева. 28 500 лв. от тях ще отидат за ремонт на кметството в град Батановци, където е преместена детската градина, реши общинският съвет.

Парите в набирателната сметка на БЧК, които в момента са 730 000 лв., ще стигнат за десет сглобяеми къщи. Седем от тях ще бъдат в община Перник и три в община Радомир.

Редактор: Десислава Симова

Дончев: Между Брюксел и Перник не мога да се оженя

Да ви приличам на младоженец в момента. Между Брюксел, София и Перник, и всички задачи, които имам, не ми остава време да се оженя. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com