Американските инвеститори не гледат с добро око на политическата криза у нас

5442
Американските инвеститори не гледат с добро око на политическата криза у нас

През изминалата седмица инициативата "Инвестирай в България" започна офанзива в Съединените щати. Това се случи ден, след като правителството изненадващо подаде оставка. Съвсем очаквано, министърът на икономиката, енергетиката и туризма, който трябваше да оглавява събитието, не се появи. Но останалите сториха всичко по силите си, за да заобиколят политическата криза. Това се казва в анализ на американското издание "Дийл", цитиран от БГНЕС.

"Може би моментът не е много подходящ", коментира Борислав Стефанов – ръководител на "Инвестирай в България". Той изнесе реч пред група хора, събрали се в конферентната зала на хотел в "Манхатън" с изглед от птичи поглед към "Сентръл парк".

"Ние сме динамично, оживено, демократично общество", обяви Елена Поптодорова – посланикът на София в САЩ, която трябваше да замести отсъстващия министър. "Правителствата идват и си отиват", допълни тя в опит да успокои, че страната й ще продължи да се развива въпреки политическата несигурност.

Ах, ако светът работеше по този начин... Още повече, ако нещата в ЕС се получаваха толкова просто. Политическите сътресения в България и далеч по-тежките в Италия не само застрашават да преобърнат чупливия политически баланс на Евросъюза, но и дават на инвеститорите причини да натиснат бутона "пауза". Безпристрастната логика предполага, че инвестиционни възможности все още изобилстват в ред членки на ЕС, в това число и в Италия. И да, в България също. Но гласовете на недоволния електорат крещят: "Не бързайте".

Допреди няколко дни ЕС бе сравнително тих. Гърция не изглеждаше на ръба на изход от еврозоната. Испания най-после пое нещата под контрола си. Ирландия пое по пътя към възстановяване.

Но спокойната обстановка бе нарушена от политическия катаклизъм в България и Италия, който възникнал по напълно различни причини. В Италия вътрешната ликвидност бе пресушена така, че дори звездните италиански компании с огромен износ започнаха да търсят отчаяно капитал.

България пък е най-бедната членка на ЕС. Стандартът на живот там е наполовина от този в далеч по-богатите й европейски съседки. Следователно за тези, които търсят евтини начини да стъпят на огромния европейски пазар, България е естествен избор, макар че страната продължава да страда от силна корупция и съмнително върховенство на закона.

Една от причините за привлекателността на България са изключително ниските разходи за електричество, макар че доставките на ток в страната са едни от най-ненадеждните в ЕС.

Сравнително скромно увеличение на сметките от 13% разпали демонстрации, обърнали се срещу хроничната корупция. Преди да падне в жертва, правителството на премиера Бойко Борисов обеща частично поевтиняване на цените. Но той обеща да отнеме и лиценза на ЧЕЗ. Това не е добър начин да впечатлиш чуждестранните инвеститори, които трябва да бъдат убедени, за да дойдат в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика