Руско признание за Харков: Украинците са повече и по-подготвени от нас, ще има контранастъпление (ВИДЕО)

13285
Руско признание за Харков: Украинците са повече и по-подготвени от нас, ще има контранастъпление (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Един боен сблъсък по-малко на фронта спрямо предходното денонощие отчита Генералният щаб на украинската армия за 21 май – 94 в сравнение с 95 ден по-рано. Интензивността на руската офанзива в Харковска област е двойно по-висока – 10 пъти руските сили са опитали да напреднат в посока селището Липци, както и по линията Плетеновка-Вовчанск (Волчанск на руски език).

Ситуацията остава напрегната в района на Старица, където е отблъсната една атака от посока Нова Таволжанка (територия на Руската федерация). Имало е и две нападения откъм Бугруватка. „Украинските защитници контраатакуват и предприемат мерки за укрепване на стабилността на отбраната“, гласи сводката на генщаба от вторник вечерта.

Още: Украйна: Руските загуби при Харков до момента, разтягане на фронта и ново оръжие за Киев (ВИДЕО)

Изтегляне на украинската армия

(КАРТА) Силите на диктатора Владимир Путин са напреднали по-дълбоко във Вовчанск. Появиха се кадри на руски военни в районния съд в града. Много е вероятно Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да са заели отбранителни позиции зад река Вовча, която създава естествена преграда. Част от реката на север или е оспорвана територия, или е окупирана от руснаците, твърди един от най-изкъсо следящите войната профили в X - NOELReports. Река Вовча разделя града горе-долу наполовина.

Изтеглянето на украинските войски от останалите части на север от река Вовча изглежда въпрос на дни, твърди военният и политически анализатор на германския таблоид Bild Юлиан Рьопке.

(КАРТА) Геолокализирани кадри показват незначителен руски напредък към Старица.

В посока Вовчанск парашутистите от 82-ра отделна въздушнодесантна бригада успешно отблъскват вражеските настъпления, както се вижда и на видео. Неотдавна десантчиците унищожиха около две роти вражески личен състав, твърди естонският военен блогър Dmitri.

Още: Зеленски: Унищожаваме окупатора в Харковска област (ВИДЕО)

Руско признание: Украйна може да изземе инициативата

Само допреди две седмици руснаците смятаха, че превземането на Харков е неизбежно. Сега един от най-видните пропагандисти - Семьон Пегов, поддържащ Телеграм канала WarGonzo, говори за потенциалната възможност ВСУ да изземат инициативата и да предприемат контранастъпление в региона поради големите загуби на руснаците и предимството в артилерията. Той твърди, че се позовава на "математиката", след като е пътувал до района и е видял с очите си какво се случва. По думите му - руските сили в началото на офанзивата в Харковска област са имали предимството на "изненадата", но после украинците са се съвзели и са нанесли големи загуби.

Пегов отчита, че е все по-трудно с всеки изминал ден за руснаците да правят съществени пробиви - заради артилерията на украинците и техните FPV дронове. И пише, че вече е очевидно как численото преимущество е на страната на Украйна, след като са били пратени резерви - 27 батальона само при Вовчанск. По думите му - това, плюс качеството и подготовката на украинските сили, ще им позволи да изземат инициативата.

Руският Телеграм канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на военното министерство Михаил Звинчук, пише, че руските щурмови групи пробили украинската отбрана в центъра на Вовчанск и в северните покрайнини на Липци. Точно това отбелязва в сутрешния си обзор и Пегов, добавяйки, че "няма особени промени".

Още: Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

Руското военно командване първоначално е планирало руските сили бързо да постигнат значителен напредък в северната част на Харковска област, но ограниченият състав на силите, разположени в района, предполага, че военното командване на Москва вероятно е променило тези планове в навечерието на настъпателните операции. Това пише на 20 май британското издание The Economist, което е прегледало руски военни планове от неуточнена дата за настъплението в посока Харков и Вовчанск. Плановете са предвиждали руските сили да напреднат до Боршова (на около 20 км североизточно от Харков и на около 16 км от международната граница) в рамките на 72 часа. Трябвало е да напреднат и до Печених (южно от Вовчанск и на около 50 км от международната граница) в неуточнен срок. Съобщава се, че руската офанзива първоначално е била планирана да започне на 15-16 май - не е известно защо тогава това е станало на 10 май. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) оценява, че от 10 май насам руските войски са напреднали максимум около 10 км в посока град Харков и максимум на около 7 км в посока Вовчанск.

Още: Френски ракети застигнаха руски генерал в Луганск: Вътрешни източници

Войната в Украйна: останалите части от фронта

Най-интензивни продължават да са боевете в Покровското направление – с цели 37 опита на руснаците за атаки. Те са осъществили 15 нападения с цел напредък от Очеретино в посоки Новоалександровка, Калиново и Евгеновка. „Тежките боеве продължават“, пише генщабът на Украйна.

В това направление руснаците не се отказват от опитите си да пробият украинската отбрана в района на Новоселовка, Северни и Нетайлово. "В някои райони ситуацията изисква нашите войски да извършат маневра", се казва в сводката.

В Купянското направление украинците са отблъснали 12 руски атаки. Там сблъсъците продължават в районите на Синковка, Ивановка и Новоегоровка.

В направлението Краматорск – т.е. Часов яр – има 10 отблъснати руски нападения. Неуспешно руснаците са опитали пет пъти да пробият украинската защита в района на Клещеевка, три пъти – край Андреевка, а също при Нови и Иваново. Понесли са доста загуби, твърди генщабът на Украйна. Друго твърди Семьон Пегов – че руските сили напреднали към Клещеевка и поели контрол над височинните терени, докато украинците се изтегляли отвъд канала. „Твърде рано е обаче да се говори за липса на украински части в населените райони“, пише WarGonzo.

(КАРТА) NOELReports пише, че през последното денонощие руснаците започнали да настъпват към Клещеевка както от изток, така и от север. На геолокационни кадри се вижда как те стигат до центъра, като не е известно дали са успели да запазят позиции. Съобщава се и за боеве в южната част, допълва блогърът.

Още: Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

В посока Лиман украинските защитници са спрели опит на руснаците да напреднат в района на село Терни, твърди генщабът. На Северския фронт те са отблъснали 10 руски атаки в районите на Белогоровка, Вемка и Раздоловка. Продължава поредната битка в района на Белогоровка.

В Кураховското направление руснаците два пъти са атакували неуспешно. Става въпрос за Георгиевка, Парасковеевка, Новомихайловка и Водяне. Пегов пък пише, че украинците се изтегляли в покрайнините на Нетайлово. Според "Рибар" руските сили там установили позиции в западните покрайнини. Руските войски леко разширяват зоната на контрол южно от Парасковеевка, като напредват по горските пояси в посока Константиновка, твърди още каналът на Михаил Звинчук.

Още: Путин да бъде натиснат отвътре и отвън: Теория за победа на Украйна от Foreign Affairs

На фронта Времеевски ситуацията не е претърпяла съществени промени. Руската федерация е съсредоточила значително количество огнева мощ в района на Старомайорско.

Няма активни настъпателни действия на руските сили и в направлението Орехов в Запорожка област, твърди генщабът. Там военните на Путин опитват да настъпят към Работино. При селото, което украинците освободиха по време на миналогодишната си контраофанзива, боевете продължават, пише Пегов. "Рибар" отчита, че руснаците заели следващите си позиции в северните покрайнини.

Тази нощ руснаците атакуваха Украйна с 24 дрона "Шахед", като всички са били свалени, твърдят украинските ВВС.

Още: Дронове атакуваха енергийната инфраструктура на Сумска област, в градовете няма ток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

МААЕ: Всички 7 стълба на ядрената безопасност бяха нарушени в АЕЦ "Запорожие"

Нова доза страх за руснаците: Сега Украйна ще ни удари и с ядрено оръжие (ВИДЕО)

Последната фотосесия: Бурното море в Одеса погълна 20-годишна полицайка (ВИДЕО)

Криза с разходите за живот: Черният пазар на храни на Острова процъфтява

Белгия призова страните от ЕС: Да отнемем правото на глас на Унгария

Жени на мобилизирани руснаци молиха на колене да бъдат върнати мъжете им (СНИМКИ)

Кралски експерт: Хари може да е заплаха за короната на Уилям

Викингска традиция: Морето край Фарьорските острови почервеня от кръв

Казахстан извади талибаните от списъка на терористичните организации

Майкъл Дъглас посети кибуц в Израел в знак на солидарност (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа