България губи милиони заради евтина нафта в чужбина

9606
България губи милиони заради евтина нафта в чужбина
Мораториум върху цените на гориво няма да има

Милиони от акцизи върху горивата не влизат в държавната хазна. Причината е, че българските превозвачи масово зареждат в чужбина, заради скъпите горива у нас, съобщава www.btv.bg.

По-високите цени са довели до трайно по-малък обем на продажбите на бензиностанциите у нас. Шофьорите признават, че по-рядко изкарват колите си и въпреки това усещат по джоба си скока на горивата.

Българските превозвачи оставят парите си в Румъния и Словения.

Бензинът пак чупи рекорди

Днес цената на бензина поставя нов исторически рекорд. Миналата седмица литър А 95 стигна до 2,52 лв., но после падна до 2,48 лв. От д...

Зареждат само там, пълнят резервоарите минимум по два пъти на курс.

"Сметката при положение, че зареждаш при един курс между 2-3 тона излиза много проста - някъде около 300-400 евро по-ниско, отколкото, ако заредиш това количество в България," обясни Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи.

Според превозвачите няма пазарен картел на пазара с горивата, а дългогодишен монопол.

КЗК търси доказателства за картел.

Комисията за защита на конкуренцията даде ход на делото за евентуалено картелно споразумение за изкуствено поддържане на високи цени на горивата у нас. На закрито заседание антимонополният орган разгледа доказателствата, събирани от август досега, според които четири от най-големите играчи на пазара у нас може да са контролирали цените.

По-евтин дизел от пролетта, той компенсира бензина

От 1 март се очаква дизелът да поевтинее от сегашната рекордна цена 2,70 лв. Причината е, че през зимата се продава специално гориво, ...

И държавата, и компаниите уверяват, че горивата са стигнали пик.

"Наистина цените на горивата в момента са толкова високи, че освен, ако не стане война в близкия Изток, няма причина да очакваме, че ще станат още по-високи," коментира министърът на икономиката Трайчо Трайков.

"Ако пазарите се успокоят, разбира се логиката е към падане на цените. Няма причина цените в момента на международните пазари да са толкова високи," смята Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Ако все пак се установят нарушения фирмите ще бъдат глобени с до 10% от оборота си за предходната финансова година, предвижда законът. Решението се очаква най-късно до две седмици.

Мораториум върху цените няма да има.

Петролният пазар се диктува от страхове за война

"Не може да се стачкува срещу заплахата от война в Иран и затова хората търсят нещо видимо и осезаемо т.е търговците на горива, но в ко...

Парламентът не прие проекторешението за налагане на временен мораториум върху цените на едро на авто горивата, внесено от група народни представители.

По предложението гласуваха само 80 депутати. Идеята бе подкрепена със 7 гласа, 18 народни представители гласуваха „против”, а 55 се въздържаха.

Председателят на парламентарната група на „Атака” Волен Сидеров, вносител на предложението за мораториум, каза, че „правителството трябва да защити обществото от икономически терор” и настоя, че въвеждането на таван за цените на горивата е в отговор на желанието на хората за повече сигурност.

По време на парламентарните дебатите преди гласуването по предлагания шестмесечен мораториум от Синята коалиция изказаха мнение, че проблемът е в конкуренцията на пазара. Съпредседателят на парламентарната група Мартин Димитров заяви от трибуната, че е налице господстващо положение и посъветва правителството да отвори пазара за внос и повече фирми доставчици. По думите му преди няколко дни цената на дизела у нас е била по-висока от тази в Испания, Словакия и Словения.

В парламентарната група на ГЕРБ също смятат, че проблемът не може да се реши с мораториум, а с постигането на по-конкурентна среда, стана ясно от изказването на депутата Валентин Николов. Това, че цените на отделните бензиностанции се различавали с една - две стотинки също не означавало, че Комисията за защита на конкуренцията не си е свършилата работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика