България може да загуби 1 млрд.евро европейски пари

8797
България може да загуби 1 млрд.евро европейски пари

България е усвоила едва 31% от средствата, отпуснати й от ЕС за периода 2007 – 2013 г. Това означава, че страната вероятно ще загуби близо 1 млрд. евро европейски пари, тъй като е почти невъзможно останалите 69% да бъдат усвоени до края на периода. Това заяви представителят на Европейската комисия Йероен ван Оел на кръгла маса в София във връзка с европейските фондове. Междувременно стана ясно, че ЕС подготвя редица промени във финансовата си политика за новия период 2014-2020 г.

Сред причините за ниската усвояемост на средства у нас са липсата на опит, тъй като това бе първият програмен период на България, както и недобре изготвените проекти. Като пример бе даден проектът за магистрала „Струма”, в който според Оел е имало редица неуточнени подробности.

Пак губим милиони евро от ЕС

България е изправена пред реалната опасност да загуби близо 750 млн. лв. от парите от Брюксел. 272 млн. евро от тях са от оперативнит...

През новия програмен период 2014 – 2020 г. България няма да получи повече пари, отколкото имаше през настоящия, затова е нужна по-голяма ефективност на усвояването, заяви Ивайло Калфин, който е съдокладчик на Европейския парламент по финансовата рамка. Според договореното до момента европейските пари за България за следващите седем години ще бъдат 15.4 млрд.евро, като 7 млрд. от тях са по линия на политиката за сближаване.

Въпреки че не се очакват допълнителни средства, стана ясно, че през новия период у нас ще действат и нови оперативни програми. Отделни ОП вече ще има за наука и образование и за подобряване на работата на администрацията.

Повече подробности за промените в европейската политика през новия програмен период четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com