Най-важно сега е да се приберат реколтите, казва земеделският министър

3936
Най-важно сега е да се приберат реколтите, казва земеделският министър

Важно е да чуем проблемите на земеделските производители, а те са много. Земеделските производители имат право и основание да протестират много за това, което се е случвало в земеделието в предишните години. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик радио министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Ние се опитваме да решаваме проблемите им всеки ден и всеки час. С магическа пръчка, обаче, няма как да се решат проблемите, добави Греков. Той заяви, че най-нагорещената тема на производителите сега е да си приберат реколтата, а всички останали проблеми могат да се решават в диалог със земеделското министерство.

"Започнахме с нова Обща селскостопанска политика за следващия програмен период, в който вече получихме друг размер – 13 се очаква да бъдат процентите за директни плащания от всички пари. Досега е било 3,5% за производствата, които са особено важни – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство. Ще се вдигне и процентът за животновъдството като цяло. През този 23-годишен период имаше производства, които изпревариха развитието на други производства, това са например зърнопроизводителите.

Зърнопроизводството е на високо равнище, но е необходимо то да се утвърждава за в бъдеще", подчерта земеделският министър. Той посочи, че 2014 г. ще бъде преходна, предстоящите мерки ще влязат в сила от 2015 г., а още от 2014 г. ще започнат да се решават някои от проблемите, за да могат животновъдите и други производства да се възползват. "Трябва да сме отворени към земеделските производители, те не могат да четат всичко в интернет, коя мярка е излязла, коя не", категоричен е Греков.

За пазара на зърно Греков каза, че не очаква рязко спадане на търсенето. "И при вътрешния пазар ще има търсене на зърно. В момента 350-380 лева на тон е цената на зърното", каза Греков. Той посочи, че не мисли, че ще паднат цените на хляба. "Не очакваме и поскъпване на хляба. Нямаме основание за резки промени на пазара. Очаквам една устойчивост не само за тази година, а и за в бъдеще, защото цените са почти международни както на пшеницата, така и на ечемика, царевицата и слънчогледа", подчерта земеделският министър.

EASAC: ГМО-политиката на ЕС заплашва бъдещето на селското стопанство

Нов доклад на независими експерти от Консултативния съвет на европейските академии на науките предупреждава за тежки последствия от ...

Досега в МЗХ няма група, която да анализира, да планира пазара. Представяте ли си? Ако има такова звено, ако се насочи към отделните браншови организации, те ще могат да влязат във връзка със съответната борса и вече може да се направи организация. А сега те са всеки по отделно. Един произвежда един тон продукция, друг два тона и те се съревновават кой по-ниско да я продаде, каза още Греков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика