Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

13697
Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Право на строеж върху част от територия с обща площ близо 4 000 декара е дала АЕЦ "Козлодуй" на дъщерното си дружество "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" за изграждане на два нови енергийни блока. Централата му е дарила шест имота с обща площ близо 5 декара на ул. "Панайот Хитов" в град Козлодуй.

Самата еднолична фирма в последните години е купила още почти 50 дка имоти в с. Хърлец около бъдещата площадка, върху която ще се изградят два енергоблока.

Финансовият резултат от дейността на дружеството за последната отчетна 2022 година е загуба от 744 000 лв., като загубата за предходната е 491 000 лв. Още: Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

На 19 февруари 2024 година фирмата започна процедура по Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) по инвестиционното си предложение за изграждане на блок 8 на АЕЦ "Козлодуй". За него през октомври, 2023 година, Министерският съвет даде своето принципно съгласие. За нов 7-ми блок на АЕЦ има влязло в сила решение на МОСВ, с което е одобрено инвестиционното предложение. Още: Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането?

"От практиката е доказано, че строителството на т.нар. "двойки блокове" има безспорен финансово-икономически ефект върху цялостната ефективност при изпълнението на проекта, която се проявява както в по-ефикасното разходване на финансовите и материалните ресурси, така и в сроковете за изграждане на блоковете", се сочи в новото уведомление до МОСВ. Още: Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

Месец по-късно ековедомството отговори, че инвестиционното намерение предполага значително въздействие върху околната среда на нашата и съседни територии. Информация за него ще бъде изпратена на Румъния, Австрия, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Според официалната информация се предвижда проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на ново ядрено съоръжение - VIII блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Той ще е с инсталирана електрическа мощност около 1200 MW. Технологията, която ще се използва за производството на електроенергия от ядрен източник, ще бъде реактор с лека вода, под налягане (от типа PWR - Pressurised Water Reactor).

В качеството на топлоносител и забавител се ползва лека вода. Горивото е слабообогатен уран, под формата на уранов диоксид. В активната зона на ядрения реактор протича верижна реакция на деление на атомните ядра на горивото и превръщане на освободената енергия в топлина, която се акумулира от топлоносителя. Топлоносителят я отдава в парогенераторите, при което се получава водна пара. Кинетичната енергия на парата се отдава върху лопатките на парната турбина, механичната енергия на въртеливото движение се трансформира в електрическа енергия в електрически генератор.

Циркулационното водоснабдяване на блока ще се осигурява от река Дунав. Течните и твърди радиоактивни отпадъци ще се предават на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" за последващо третиране, кондициониране и съхранение.

Това е накратко механизмът, по който ще работят новите блокове, а технологията е наречена AP-1000®.

Докъде са нещата

В последния доклад за дейност на компанията е посочено, че на 27 март 2023 г. от Съвета на директорите е одобрено сключването на договор за първоначални инженерингови дейности и проектиране, планиране, управление на проекта и доставка при изграждането на блок VII между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД и американската Westinghouse Electric Company LLC Bulgarian Branch. Срокът му е 1 февруари 2024 г. и е за 5 млн. евро. Договорът за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering&Design, FEED) де факто беше подписан през октомври.

Пак тогава Westinghouse подписа меморандуми за разбирателство с пет български компании за съвместно участие в изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй. Това са "Оскар-Ел", "Главболгарстрой", "ЕНПРО Консулт", "ЕнергоСервиз" и "EQE България". Те са представители на секторите за производство на системи за контрол и управление (I&C), за радиационен мониторинг, както и предоставящи различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

В началото на февруари т. г. пък "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" съобщи, че 5 компании са заявили интерес по обявената преквалификация във връзка с изграждане на VII и VIII блок на втората площадка на АЕЦ с технология АР-1000. Изискванията към кандидатите са да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години. Те трябва да докажат поне 6 млрд. долара оборот за петгодишния период от 2018 до 2022 г. и печалба.

На 12 април, 2024 година Westinghouse Electric Company подписа втора доза меморандуми. Този път със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове. Те се ангажират с производството на ключови компоненти, включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, с предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни дейности. Контрагентите на американската компания са: „Атоменергоремонт“ АД; „Булмашинъри Ентърпрайсис“ ООД; „Бюро Веритас България“; „Централна енергоремонтна база“ ЕАД; „ЕЛИЯ“ АД; „Енергоремонт-Гълъбово“ АД; „Химмаш“ АД; „Industrial Parts“ ЕООД; „КМС“ АД; „Краностроене Инженеринг“ ЕООД; „МТГ-Делфин“ АД; „ПОДЕМКРАН“ АД; „Tia Logistics“ ЕООД; „ТМ ИНОКС“ ЕООД; „Биомашиностроене“ АД; „Булармекс-ИК“ АД и „Микромет“ АД.

Нека припомним обаче, че решението на правителството от 25 октомври 2023-а за изграждане на нова АЕЦ в Козлодуй е обжалвано във Върховния административен съд. Протестът е от инж.-математик Петър Пенчев - зам.-председател на Национално движение "Екогласност", и Петър Кърджилов - специалист по комуникация при рискове и кризи, член на управителния борд на международната организация за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch и на Съюза на учените в България. Адвокат Александър Кашъмов е поел про боно делото. Още: Съдебен иск срещу седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" и странна законова промяна

Според тях това решение противоречи на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ). „Погазени са процедурите, засягащи безопасността, икономическата, социалната и екологичната целесъобразност, международните конвенции от Орхус и Еспоо, както и общественото мнение за проекта“, се посочва в жалбата. 

Поискана е отмяна на правителственото решение с мотиви, че МС се обляга на "доклад на министъра на енергетиката", който е „енигма“. В публичното пространство няма данни какво пише в него. Преди да се обърнат към съда, подателите на жалбата са поискали да се запознаят с документа чрез Закона за достъп до обществена информация, но не са  го получили. 

Има и друга загадка - правителството е дало "принципно съгласие" за изграждане на нов блок в Козлодуй, като е възложено на министъра на енергетиката да внесе доклад по чл. 45, ал. 1 от ЗБИЯЕ. Не е публично известно обаче дали министърът е представил такъв доклад. Според жалбоподателите има пълно затъмнение по няколко важни въпроса: дали има оценка за социално-икономическото значение от изграждането на два нови ядрени блока; дали има доклад за управлението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво (спазва ли България европейското законодателство и международните конвенции от Орхус и Еспоо); защо министърът не организира обществено обсъждане, за да се чуят и вземат под внимание становищата на неправителствени организации и граждани. Още: Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Делото по същество е насрочено за 21 октомври 2024 г.

Преди това с определение от 18 март ВАС се е произнесъл, че жалбата е недопустима по отношение „принципното съгласие“ на МС.

„Видно от възприетата редакция на т.2 от оспореното решение, а именно „по принцип“, се налага извода, че решението е взето на предварителен етап от подготовката за изграждане на блок № 8 на АЕЦ „Козлодуй“ и има за цел да създаде възможност за предприемане на всички необходими действия и стъпки за актуализиране плана за реализация на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ (блок № 8) и финализиране на проекта след евентуалното позитивно окончателно решение по чл.45, ал.1 от ЗБИЯЕ.

ВАС е пояснил, че ядрена централа се изгражда по решение на Министерски съвет. Предложение за това се внася от министъра на енергетиката след изготвяне на оценка за ядрената безопасност и радиационната защита, въздействието върху околната среда и физическата защита, социално-икономическото значение от изграждането на ядрена централа за страната или за отделни региони, радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, които се получават в резултат на дейността на ядрена централа, и тяхното управление. Така описаната процедура не е проведена.

Според ВАС атакуваните две точки от решението на МС са част от процедурата - предварително решение, имащо подготвителен (технически) характер. То не предизвиква самостоятелно определените в закона правни последици и не подлежи на самостоятелен съдебен контрол.

„Контрол за законосъобразност може да бъде осъществен единствено по отношение позитивното решение по чл. 45 от ЗБИЯЕ, каквото на този етап няма“, сочи още съдът.

На площадката на АЕЦ „Козлодуй” са разположени шест ядрени енергийни блока, построени по руски проект, с обща мощност от 3760 MWe, с реактори с вода под налягане. АЕЦ „Козлодуй” спря експлоатацията на първите четири реактора преди края на проектния им ресурс в изпълнение на поетите от страната ни ангажименти за присъединяване към ЕС. В промишлена експлоатация са блокове 5 и 6 с реактори ВВЕР-1000, модел В-320, с хермозона и трикратно резервиране на системите за безопасност.

Инвестиционното предложение е предвидено да се реализира в съседство с площадката на АЕЦ „Козлодуй”, на десния бряг на р. Дунав, на 3,7 км от границата ни с Румъния. Има площ 4471.712 декара.

Най-близо разположените населени места са: гр. Козлодуй - на 2.6 км югозападно, с. Хърлец - на 3.5 км югоизточно, с. Гложене - на 4 км югоизточно, гр. Мизия - на 6 км югоизточно, с. Бутан - на 8.4 км южно, и гр. Оряхово - на 8.4 км източно от площадката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Марин Райков: Еврозоната ще донесе безспорни ползи на България

Експерти от САЩ оцениха оборудването за АЕЦ "Белене", което тръгва към Украйна

Сериозен ръст на трудовите злополуки в България

Инфлацията в ЕС и еврозоната остава без промяна

НСИ: Доходите на българите растат по-бързо от разходите през първото тримесечие

Усилията за пълно икономическо отделяне на Китай са "трудни, ако не и невъзможни"

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 11.05-17.05.24

"Автомагистрали" губи позиции: Отстраниха я от конкурси за пътното поддържане

Станаха ясни международните лектори на ФАРА'24

КЕВР подхвана "Топлофикация София" заради нарушения на Закона за енергетиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика