Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

9661
Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии
Снимка: БГНЕС

В последния си работен ден 49-ото Народно събрание прие промени в Закона за хазарта, с които се забранява реклама на хазарт в българските медии. Решението беше взето единодушно със 198 гласа "за" и влиза в сила 3 дни след обнародването му в Държавен вестник.

Това се случва въпреки острата реакция на спортни федерации, медийни организации и самите хазартни оператори, които твърдят, че мярката, предложена първоначално от ГЕРБ и ДПС, ще доведе до ръст на нелегалните залози. Още: Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели? 

По-рано днес поправките минаха по бързата писта и през бюджетна комисия. Не е ясно защо текстовете се изменят в последните часове на този парламент и само 3 седмици след като мнозинството отхвърли подобно предложение на "Възраждане".

Край на рекламата 

Според приетите текстове реклама на хазарт не може да има в никакви медии - печатни, онлайн, радиа и телевизии. В допълнение, рекламирането на хазарт на билбордове не може да става на по-малко от 300 м от учебни заведения, в тях не може да се посочват никакви числа и също 10% от площта им трябва да е заета с надписи, предупреждаващи, че хазартът може да доведе до зависимост.

футбол, спорт

Единственото изключение за хазартна реклама в медиите е за държавното предприятие "Български спортен тотализатор", тъй като за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си, тотото задължително разпределя печалбата си за спорт и култура, пишат вносителите. Още: Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

Депутатите решиха още, че Съветът за електронни медии ще следи за забранена реклама на хазарт в медиите и ще подава сигнал до Националната агенция за приходите. Тя на свой ред, позовавайки се на европейски регламент по въпроса, може да ги спре за нарушението, но спирането трябва да е разрешено от съда.

Санкциите за забранена реклама са за оператор на хазартни игри са от 30 000 до 50 000 лв., а за тези, които я публикуват, излъчват или разпространяват – от 10 000 до 30 000 лв. (или глоба в размер от 5 000 до 10 000 лв. за физически лица).

Какво е реклама на хазарт?

В закона депутатите записаха определение на "реклама на хазартни игри":

"Разпространявана във всякаква форма, с всякакви средства информация, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри, включително като създава впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, или приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби. Реклама на хазартни игри е и е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на хазартни игри или търговска марка на организатор на хазартни игри, както и фирма или търговска марка на организатор на хазартни игри върху продукти и стоки". Още: Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Без игрални зали в малки градове, но...

Депутатите приеха да се наложат ограничения и върху игралните зали - такива няма да могат да бъдат отваряни в населени места с под 10 хил. души постоянно население. Изключение се допуска за туристическите курорти и за селищата, които се намират на разстояние на 30 км от магистрали, жп линии и гранични пунктове. Тази забраната обаче ще бъде въведена в срок от 3 години

Сред приетите промени беше и налагането на забрана за продажба на лотарийни фишове на хора, поставени под частично или пълно запрещение.  Забранява се цялостно и продажбата на предплатени карти, предназначени за използване в онлайн хазартни игри. Още: Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

НАП ще въведе специален регистър за превенция от хазартни зависимости, в който ще се вписват лица, които получават социални помощи, такива с психични разстройства, поставени са под запрещение (частично или пълно), като те няма да бъдат допускани да играят хазарт.

Паралелно с това, всички регистрирани организатори на хазартни игри ще трябва да внасят годишни вноски за социално отговорно поведение. За онлайн залагания тази такса ще е по 60 хил. лв., за игри в игрални казина - 20 хил. лева, и за всички останали хазартни игри - 10 хил. лева.

Тези средства ще бъдат разделени наполовина между спортното и здравното министерства. В последното парите ще бъдат насочвани за лечение, терапия и превенция на хазартните зависимости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

БВП на България нараства през първото тримесечие

Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

НСИ отчете най-ниска инфлация от април 2021 г.

КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоречие на политиката в ЕС

ЕБВР посочи основните рискове пред българската икономика

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика