Орешарски и компания започнаха да изтискват държавните фирми

25213
Орешарски и компания започнаха да изтискват държавните фирми
Снимка: БГНЕС

Въпреки всички уверения, че това правителство се справя поне на същото ниво, на което и кабинета на ГЕРБ по отношение на финансовата политика, нещата изглежда далеч не са розови.

Заради слабото изпълнение на приходната част от бюджета държавата започна спешно да търси пари. С разпореждане на Министерския съвет от 11 юни се иска до днес, 16 юни, дружествата с над 50% държавно участие да преведат 70% от печалбата си в държавния бюджет, пише в. "Сега". Единствено за лечебните заведения е направено изключение. Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90 и 100%.

Чобанов уверява, че КТБ вече не държи парите на половината държавни предприятия

Наредбата за концентрацията на парите на предприятията с минимум 50% държавно участие в различните банки вече е изпълнила предназначени...

Не е ясно защо е необходимо да се бърза толкова и защо на държавните компании е даден толкова кратък срок. По закон плащането на дивидента трябва да стане до 15 юли, но през миналата година бе отложено до средата на ноември заради лошото финансово състояние на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Най-вероятно причина за това е слабото изпълнение на приходната част на бюджета, което се движи със значително изоставане спрямо заложеното.

През миналата година до средата на октомври държавните фирми, без БЕХ, бяха влели в държавния бюджет 216,5 милиона лева, но дивидентът за държавата бе 80%. Вдигането на вноската от 50 на 80 на сто от бившия финансов министър Симеон Дянков бе остро критикувано заради обезкръвяването на фирмите и орязването на възможностите им за инвестиции. В последните месеци на миналата година управляващите обещаха плавно намаляване на отчисленията с по 10% във всяка от годините до 2016 година. Но дори и 70-те процента, които се падат сега, изглеждат доста голям товар за много от фирмите, особено в енергетиката. Там все още не е ясно какво е финансовото състояние на НЕК.

В края на миналата година, отново заради недостатъчните приходи в хазната, държавата спешно изтегли 88 милиона лева от резерва на най-печелившите компании. Те бяха задължени да платят парите в рамките на 2 дни - от 17 до 18 декември. Най-голяма бе вноската на РВД - 40 милиона лева. Летище "София" даде 8,650 милиона, АДИС - 8 милиона, три горски предприятия наляха по 5 милиона лева, толкова бяха поискани и от "Терем". Пристанищата във Варна и Бургас платиха по 3,5 милиона, а "Пристанищна инфраструктура" - 4,350 милиона лева. Сега те ще могат да си приспаднат тези суми от дължимия дивидент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика