Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

4950
Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие решение за предоставяне от държавния бюджет по 250 млн. лв. годишно на въглищните мини "Марица Изток". То беше внесено от ГЕРБ и веднага беше припозната и от ДПС.

"За" гласуваха 168 депутати от всички групи. Двама от "Продължаваме промяната - Демократична България" гласуваха "против", а 38 се въздържаха.

Според приетото решение финансовият и енергийният министри още тази година трябва да предоставят първия годишен транш от бюджета, макар парите да не са заложени в закона за държавния бюджет. Следващите плащания ще продължат до 2028 г. Така държавното дружество със замираща дейност ще получи общо милиард лева за рекултивация на нарушените си терени, ако решението бъде прието и в пленарна зала. Още: Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток" 

В първоначалният вариант срокът за даване на финансовата помощ бе за 5 години, но по 200 млн. лв. 

"Смятаме, че вместо за 5, тези пари могат да се дадат за 4 години по 250 млн. лв. А първата година е изключително важна, за да даде старт на този процес и работа на тези хора", заяви Йордан Цонев от ДПС, който предложи корекцията.

На фона на протести на миньори и енергетици Народното събрание отказа днес (25 април) и да разгледа и гласува актуализирана Пътна карта за климатична неутралност.

Мотивите

Аргументът на партията на Бойко Борисов за предложението е, че трябва да се съхрани жизнеспособността на мините, а това не е възможно без държавна подкрепа заради драстичното намаление на производството на ток от въглищните електроцентрали, което съответно намалява добива на въглища.

Според ГЕРБ "преждевременното затихване на въгледобива е сериозно предизвикателство от инженерно-технологично, екологично и социално естество, а намалените приходи от основната дейност на Мини "Марица Изток" водят до невъзможност за финансиране на всички дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените терени и привеждане на находището в устойчиво състояние".

В проекта на решение се посочва, че за възстановяване на нарушените терени на мините трябват поне 15 години като дейностите за рекултивацията включват намаляване рисковете от бъдещи свлачищни процеси. Става ясно обаче, че средствата са предвидени по-скоро за намаляване на "социално-икономическата тежест", от затварянето на мините. Още: "Мини Марица Изток": Служителите ни са защитени, 2038 г. е добър срок

"На базата на разчетите за периода 2024-2029 г., осигуряването на финансиране в размер на 200 млн. лв. годишно от националния бюджет, ще позволи на ММИ да планира и реализира мероприятията по затихване на въгледобивната дейност и възстановяване на нарушените терени", посочва се още в приетото проекторешение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com