Първанов: Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не е алтернатива на „Белене”

25608
Първанов: Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не е алтернатива на „Белене”
Снимка: БГНЕС

Изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" не е алтернатива на АЕЦ "Белене". Централата в Белене е много по-напред като проект и затова строителството не търпи отлагане. Това заяви бившият презедент Георги Първанов, цитиран от БТВ.

Според Първанов строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" би могло да се случи едва, след като се изчерпят експлоатационните възможности на пети и шести блок на  централата. "Това няма да е малко време, като се има предвид, че ние очакваме тяхното удължаване", заяви той.

Първанов: Усещането е, че всички са се снишили в очакване бурята да отмине

Не виждам стремеж за изход от ситуацията във върховните институции на държавата, които са призвани да намерят решения. Нито президент, ...

На въпрос дали се очаква някаква реакция от Русия за строителство на реактора с американска технология, Първанов заяви, че "можем да строим и едната, и другата мощност, без да се налага да избираме между някои от "двамата големи братя", образно казано".

Бившият президент намекна за нужда от посочване на конкретна дата за провеждане на предсрочни избори - с цел успокояване на напрежението в обществото.

"Смятам, че един по-ясен хоризонт за работата на парламента, респективно на правителството, би могъл не просто да успокои напрежението, но и да създаде по-добра възможност за работата на самото правителство, така че то да изпълни онези ангажименти, които е поело", каза Първанов и допълни, че това много зависи и "от една трета партия, която е подкрепяща правителството", обясни президентът в периода 2002-2012 г.

Той оцени позитивно провеждането на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при Росен Плевнелиев, защото е имало реална заплаха той да не се състои или да се опорочи.

Първанов "доведе" Бойко Борисов във властта, казва Минчо Спасов

Бившият президент Георги Първанов е човекът, който е помогнал първоначално за възхода на Бойко Борисов. Това заяви Минчо Спасов в "Лице...

"Това не се случи и е много добър знак към българското общество, което означава, че все пак българските политици могат да си говорят, но предстои още много работа", каза Първанов и допълни, че вероятно в понеделник, на организирана от него дискусия във
Велико Търново, ще предложи конкретни промени за Закона за КСНС, за да може той да стане един по-действен орган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика