Местата в занималните не стигат за всички деца

11706
Местата в занималните не стигат за всички деца

Със старта на учебната година стана ясно, че не всички ученици до 3-ти клас ще са в училище целодневно. Въпреки че по закон е задължително, а за целта и парите, които отпусна държавата са повече, оказа се, че редица училища нямат база, за да осигурят занималня за всички желаещи, предаде КРОСС.

Така в София например, от целодневното обучение са обхванати 85 % от първокласниците, за второкласниците процентът е 77%, а за третокласниците - 62%.

Само 24% посегнаха към попфолк тетрадките

Днес бяха огласени резултатите от независимо социологическо проучване на „БГ Учебник“: 24% от купувачите избраха тетрадка с...

Едно от училищата, в които занималня за третокласниците няма, е столичното 41-во. Училището разполага с 24 класни стаи, в които учат 620 ученици. Всички помещения са пълни от сутрин до късен следобед. Така някои от родителите са принудени да търсят алтернатива.

От ръководството на училището са изпратили писмо до Столична община с молба да им предоставят свободна сграда в близост. Ако такава не се намери, вариантът е да се трансформират помещения.

"Вариант е библиотеката да се премести в бюфета, а бюфетът да отиде като обособена част в стола. Но това е на прима виста. Обвързани сме с договори с фирмите, които хранят децата и трябва да се поиска и тяхното съгласие, тъй като те плащат наем на Столична община", обясни пред бТВ директорката Алаксандра Тополова.

От общината предлагат решение, за което обаче вече е късно.

Учителите искат реформи в обучението и спиране на застаряването

Средната възраст на българските учители е 50-52 години. Не сме държавата с най-висока възраст на учителите, някъде по средата сме. Проб...

"Ако няма възможност за организиране на целодневно обучение, най-доброто, според мен, е да се намали план приемът и да се балансира", смята Мария Минчева, директор на дирекция „Образование" към СО.

Годината обаче стартира, децата са приети, а от столичния инспекторат обясняват, че директорите е трябвало още тази есен да редуцират приема на първокласници, за да не се стига до тази ситуация.

Директори пък контрират, че постановлението на Министерски съвет за целодневното обучение на третокласниците е излязло, след като приемът вече е бил утвърден. Така кръгът се затваря, а до месец директорите се натоварени със задачата да предложат изход от ситуацията.

Същевременно в някои училища все още липсва легловата база пълното за обучението на 5 годишните. Очаква се до началото на октомври проблемът да бъде решен. Деветнайсет училища в София предоставят целодневно обучение за 5-годишните, в други 11-ет - то е полудневно.

Изтеглят Питагоровата теорема с 3 години

Питагоровата теорема вече ще се изучава в шести, а не в девети клас. Това е залегнало в проектите на новите програми по математика. В ...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com