Центърът на София влиза в ЮНЕСКО

9696
Центърът на София влиза в ЮНЕСКО

Кандидатурата на центъра на София ще бъде подготвена за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. В средата на октомври пък страната ни ще стане домакин на среща на всички културни министри от Югоизточна Европа. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той даде старт на проекта за българския Лувър заедно с регионалния си колега Лиляна Павлова и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Музеят в центъра на столицата трябва да приюти творбите на родни и световни майстори на четката и глината още през следващата година, предаде Стандарт нюз.

Рашидов връчи символичния ключ за дома на родните творци на изпълнителя на проекта Симеон Пешов, собственик на избраната за ремонта компания - "Главболгарстрой". Родният Лувър си търси и подходящо име и конкурс за това от пет месеца е обявен на страницата на културното ведомство, допълни Рашидов. Когато София се сдобие с музей като този в центъра на града, който съхранява културата, паметта и доказателствата за историята на българската държава, столицата ще е достоен кандидат за списъка на ЮНЕСКО. И ще се превърне в една от най-красивите и атрактивни столици на Европа, допълни Рашидов.

Махат паркинга от площад "Батенберг"

Пълно обновяване на площад "Батенберг" и премахване на паркинга е едно от намеренията на Столична община за преобразяване на центъра н...

Министърът връчи на Пешов символичен ключ за Националния музеен комплекс, а от своя страна строителят обеща да му върне златен такъв едва 10 месеца по-късно, когато трябва да бъде завършен грандиозният ремонт и разширение на сегашната Галерия за чуждестранно изкуство. Обновяването се финансира с 27,2 млн. лв. от ОП "Регионално развитие" и това е най-голямата сума за отделен проект по нея, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

НИМ отива в ЦУМ

Държавата преговаря с бизнесмена Георги Гергов да отстъпи ЦУМ на Националния исторически музей, стана ясно още от думите на Вежди Рашидов. Така ще се изгради цялостен културен образ на българската столица, допълни той. Министърът подчерта, че се търси вариант за защита интересите както на държавата, така и на частния собственик на ЦУМ.

Директорът на НИМ Божидар Димитров коментира, че идеята музеят да бъде върнат в центъра на София е абсолютно реалистична. Той добави, че ако преговорите за преместването завършат сега, идеята ще бъде факт до 2 години. По думите му транспортирането на експонатите и преустройството на ЦУМ ще бъдат лесни.

Новият софийски затвор ще е край с. Яна

Вече е имаме избран терен за нов софийски затвор и той е край село Яна. Това съобщи зам. – правосъдния министър Пламен Георгиев...

Напоследък има стопляне на отношенията между собственика на ЦУМ Георги Гергов и премиера Бойко Борисов, коментират под тепетата. Преди дни министър-председателят лично откри Международния технически панаир и похвали Гергов, който го стопанисва. "Фактът, че по време на най-тежката криза в света над 1200 компании участват в Международния технически панаир, се обяснява с два фактора. Първо, Международен панаир Пловдив се управлява добре и привлича интереса на фирмите, за да идват тук. Второ, България се ползва с уважение заради стриктната фискална дисциплина", отчете Борисов в словото си.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини