Учебникът - на части

11065
Учебникът - на части

По-леки раници с учебници на части. Това е един от вариантите, които просветното министерство подготвя, за да спаси децата от тежкия школски товар, разказа експертът на МОМН Пенка Иванова, предаде Стандарт нюз.

"Съществува идея учебниците да бъдат нещо като класьори. Помагалото по един предмет може да се раздели на два или три модула", обясни тя. Така децата ще носят в училище само онзи свитък, в който фигурира урокът, изучаван в момента. Например по "Човек и природа" учебникът може да бъде разделен на три части, които обхващат поотделно знанията по физика, химия и биология.

Фейсбук влиза в училищните правилници

Фейсбук влезе в училищните правилници. Все повече школа пишат специални правила какво е позволено да правят децата, когато са в нета. ...

Според Иванова обаче много е вероятно новото решение да оскъпи помагалата, защото всяко книжно тяло ще трябва да се лепи и подшива отделно, ще има и отделна корица. Помагалата до седми клас обаче ще останат безплатни, както и досега.

Преди дни и здравното министерство препоръча олекотяване, като сред съветите бе и инструкция учебникът да се печата на по-тънка хартия. "В момента преценяваме възможно ли е това. Не всяка хартия е подходяща за учебник, защото върху нея трябва да се отпечатват и илюстрации, схеми и графики", каза Иванова. Освен това тънките листа щели да направят помагалата по-нетрайни, а в прогимназията те се ползват три последователни години. Ако хартията е прекалено тънка, има опасност учебникът да се разпадне и изпокъса още докато го ползва първият ученик, обясниха от МОМН. В момента просветните експерти чакат от здравните си колеги одобрение на варианта за деленето на учебниците. Съгласно изискванията на здравното ведомство раницата на едно дете не може да надвишава 15 на сто от теглото му. Това означава, че 30-килограмов първолак може да носи максимум 4,5 килограма раница.

Иванова разказа също, че познавателните книжки, които се печатат за децата в предучилищните групи, ще имат и електронен вариант. Това не е копи-пейст версия на хартиеното помагало, а съвсем отделен вариант, с анимационни герои, които се движат, с игри и картинки, които ще помагат на хлапетата да усвояват знанията по-лесно. Електронен вариант ще има и всеки учебник. Някои от допълнителните помагала, които се препоръчват по учебните предмети, пък изобщо няма да имат книжно тяло, а само е-издание, от което децата могат да получават допълнителни знания по различните предмети.

Редактор: Десислава Ушатова

Всички учебници - в интернет

Всеки учебник на хартия ще има и свой електронен вариант, съобщи просветният зам.-министър Милена Дамянова. Он лайн помагалото няма да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com