Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

7430
Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Трети пореден ден с над 100 регистрирани бойни сблъсъка по целия фронт в Украйна – очевидно е, че след като САЩ най-после се решиха и отпуснаха нов военен и финансов пакет за Украйна от почти 61 млрд. долара, руското военно командване използва всички налични ресурси в опит да пробие колкото се може по-напред и евентуално да осъществи такъв голям успех на бойното поле, че да предизвика колапс на украинската отбрана.

Според естонския военен блогър WarТranslated, в Русия отново има увеличение на еднократните премии, за да се привличат войници – силен сигнал, че режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин добре разбира важността на момента. На подписалите договор за професионална служба вече им се обещават по 1 000 000 рубли (9000 долара) – например така е в Краснодарския край. В други региони премията е около 700 000 до 800 000 рубли, като 500 000 до 600 000 се дават от местните власти, останалите – от централния руски държавен бюджет. "Очевидно, за обикновените руснаци това са много пари – все едно в Англия да ви дадат 50 000 – 100 000 паунда", коментира блогърът. Ясно е, че това повишение показва и друго – става по-трудно да се намират доброволци и трябва да се прибягва до други мерки: Не искаш да имаш дългове и борчове цял живот: В Русия тласкат към армията

На този фон, новините за сериозна военна подкрепа за Украйна, което ще е голяма пречка за режима на Путин, отново са на дневен ред. Politico публикува материал, според който САЩ подготвят най-големия пакет от военни договори за Украйна – 6 млрд. долара. В него ще влязат ракети за ПВО системите "Пейтриът" (Patriot), както и за NASAMS, снаряди (включително боеприпаси за HIMARS), дронове, антидрон системи и ракети "въздух-въздух" за изтребители. Става въпрос за договори, които ще се изпълняват няколко години напред, защото въпросните артикули тепърва ще се произвеждат, а няма да се вземат от вече съществуващи резерви. Очаква се американският военен министър Лойд Остин да обяви пакета днес, 26 април, по време на виртуална среща на т.нар. Група за договори в сферата на отбраната за Украйна, пише Politico.

По-големият проблем са войниците, не оръжието, настоява полковник Павло Палица, командир на 93-та мотострелкова бригада на украинската армия. Един украински войник изпълнява задачи като за трима или четирима, а при Часов Яр руснаците имат превъзходство в жива сила от 5:1 и дори 7:1, коментира той.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има леко увеличение на интензивността на боевете – общо са регистрирани 114 бойни сблъсъка, с 10 повече на дневна база. Най-горещото направление е това на запад от Авдеевка (Покровското направление) – 30 отбити руски пехотни атаки (от север на юг: Очеретино – Керамик – Бердичи – Уманско – Нетайлово – Невелско). На второ място е Бахмутското направление – 26 спрени руски пехотни атаки по украински данни. Следват Лиманското направление – 20 отбити руски пехотни атаки, Новопавловското направление (на запад от Маринка: Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка; на югозапад от Угледар – Урожайно към Велика Новоселка) – 19 отбити руски пехотни атаки. Вече има руска активизация и в Купянското направление – 10 отбити руски пехотни атаки, посочени са селата Кисловка и Берестово, като украинският военен анализатор Константин Машовец предупреди, че това трябва да се очаква – припомнете си: Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

(КАРТА) Очевиден руски плацдарм, макар и още малък и уязвим за украински контрааки (стига украинците да имат ресурс), се оформи в Покровското направление – в северната част на сегашната украинска отбранителна линия, намираща се на 15-20 километра западно от Авдеевка. В своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) посочва, че украинците може да бъдат принудени да се изтеглят повече на запад, към по-добри позиции за отбрана (зад линията Бердичи – Семьоновка - Уманско). Руснаците вече са навлезли в Соловиево – малко селце, намиращо се точно на запад от Новобахмутовка, буквално на километър-два. Има вече предположения и то от украински източници, че украинската армия може да се е изтеглила още повече на запад. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, директно твърди, че украинците са се изтеглили на запад, в село Сокол:

Продължават и боевете в Очеретино, което се намира малко по-на север. Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке коментира, че според руски източници три четвърти от Очеретино вече е под руски контрол. "Рибар" пише още по-смело – украинската армия се изтегли на запад, в Архангелско и боевете сега са там:

Рьопке казва и друго – Семьоновка, която е по-на юг, е също владение на руснаците, но украинците изглежда са на близки позиции западно от селото и оттам обстрелват руските части. (КАРТА) Подобна изглежда е ситуацията в Бердичи – почти пълен руски контрол, но западната част на селото е обстрелвана от украинците и с това се пречи на руската армия да се укрепи и да гледа да тръгне отново напред. Потвърждение, че всъщност няма промяна и срив, както внушава Рьопке, има от руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов – той пише в обзора си за деня, че украинската армия остава на досегашните си позиции и няма промяна на ситуацията. А ISW дава оценка – най-вероятно руснаците ще продължат да записват тактически успехи в този сектор на фронта, но няма да могат да предизвикат срив на цялата украинска отбрана, защото руснаците остават на 30 километра източно от Покровск и 17 километра от по-големи села, където украинците позиции за защита ще са по-силни, отколкото сегашните.

(КАРТА) В Новопавловското направление, руската армия щурмува индустриалната зона на Красногоровка. "Предвид броя на сградите и площта им щурмът едва ли ще е бърз", смята "Рибар". Оценката отговаря на иронията на WarTranslated, който се подиграва (СНИМКА) на руския пропагандист и кореспондент на "Известия" Александър Сладков, защото руснаците издигнаха знамето си на една от сградите на местната тухлена фабрика: "Завладяха 9 сгради – ура, сега ще получат живота, който заслужават" (КАРТА). Има и видеокадри, показващи как руснаците атакуват индустриалната зона на Красногоровка:

Отделно, има и видеокадри, които доказват, че за руската армия всеки напредък е с жертви – дали човешки или в техника. Конкретно, един от новите "танкове-костенурки" (с допълнителни пластове метални листове за защита от дронове) е закъсал:

Макар Новомихайловка да беше превзета тази седмица от руснаците, това не значи, че имат бърз напредък на запад – и за този участък на фронта има видеа, показващи какво струва на руската армия всяко превзето украинско село:

От югозапад на Угледар, в Урожайно руснаците вече достигат южните покрайнини. Това е т.нар. участък на фронта "Времеевски" - по остта Велика Новоселка – Бердянск. Константин Машовец многократно писа за това – че с натиска от изток през линията Красногоровка – Григоровка – Новомихайловка руснаците искат да стигнат до Курахово, а от юг, откъм Велика Новоселка, да се насочат към Угледар и така да могат да "стиснат в клещи" цялата линия Угледар – Курахово: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Масираните руски атаки, насочени към Часов Яр, за момента не дават резултат – това личи в обзорите и на "Рибар", и на Семьон Пегов. "Рибар" потвърждава, че украинците удържат в източните предградия "Канал" и "Нови канал", Пегов добавя, че идват нови украински подкрепления. (КАРТА) Нещо повече – на север, при Северск, украинците са си върнали позиции при Златаревка и Върхнокамянка. Руснаците опитват да атакуват и оттам, за да могат да разширят фронта към Часов Яр в още една посока и оттам – към Славянск и Краматорск. Точно Часов Яр е по-важен от гледна точка възможност за сериозен оперативен успех, а не толкова участъкът на запад от Авдеевка и заплахата е сериозна, обобщава ISW: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск – Краматорск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа